Više od hiljadu kripto projekata su "već mrtve" do 30. juna 2018. godine, prema nedavnom izveštaju TechCrunch-a. Svoju tvrdnju zasnivaju na podacima sa dve veb stranice: Coinopsy i DeadCoins.

Coinopsy pruža dnevne preglede različitih kriptovaluta, uključujući i one koji su već "mrtve". Definiše "mrtav" koin tako što pokazuje najmanje jedno od sledećeg: "napušteni, prevareni, veb stranica mrtva, nema nodova, novčani problemi, nema socijalnih ispravki, mali obim ili programeri su napustili projekat."

Prema listi Coinopsy-a, u vreme pisanja članka bilo je 247 "mrtvih" novčića. Ovo uključuje i ozloglašeni Bitconnect koji je zatvoren u januaru 2018. godine i opisan je na sajtu kao "najuspešnija ponzi-šema u kriptu do sada."

DeadCoins ima sličnu listu od 830 "mrtvih" kriptovaluta. Među njima je i najnoviji ICO projekat - Titanium Blockchain Services (ICO) koji je zatvoren od strane Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog prevarantskih postupaka.

Prema saopštenju za javnost SEC-a, Titanium je podigao 21 milion dolara od investitora iz SAD i drugih zemalja. U svojoj izjavi, SEC je upozorio investitore o ICO-u kao izuzetno rizičnoj vrsti ulaganja:

"Nakon podnošenja više slučajeva koji uključuju navodne lažne ICO projekte, ponovo podstičemo investitore da budu naročito oprezni kada ih smatraju investicijama."

Kako je Cointelegraph objavio 29. juna, obim ICO projekata dostigao je 13,7 milijardi dolara u 2018. godini, što je već dvostruko više od tržišta u celoj 2017. godini. Prema TechCrunch-u, prevare i mrtvi ICO projekti su prikupili milijardu dolara u 2017. godini.

Direktorka Nasdaq-a Adena Fridman je 21. juna upozorila da ICO predstavljaju "ozbiljne rizike" za male investitore, tvrdeći da projekti koji prikupljaju novac na ovaj način imaju "skoro nikakav nadzor".

Ranije u junu, kripto apostol Džon Mekafi rekao je da će prestati da promoviše ICO projekte zbog navodnih pretnji od strane SEC-a.

 

Pripremio: Nikola Tasić