Stavovi i mišljenja izraženi ovde su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrah Balkans. Svaki investicioni i trgovački potez uključuje rizik; trebalo bi da sami izvršite istraživanja prilikom donošenja odluka.

 

 

Piše: Andrejević Andrea

 

Bitkoin (BTC) u proteklim danima se uspešno popeo i održao iznad 20 MA. Analitičari su veoma optimistični s obzirom da je probijen i prethodni vrh na 9.090 dolara i očekuje se da će bitkoin dostići novu najvišu vrednost ove godine od 10.000 dolara. 20 MA i RSI su ponovo okrenuti na gore, što pokazuje da bikovi imaju trenutnu kratkoročnu prednost.

Međutim, ukoliko bolje pogledate, velika je verovatnoća da je bitkoin u rastućem kanalu, koji nagoveštava medveđu zamku i potecijalni pad cena, odnosno korekciju rastućeg trenda,  što potkrepljuje i opadajući volumen pri sve višim cenama.

Da bi se poništio ovaj rastući kanal, cena bi tebalo da probije gornju liniju kanala; i to bi  signalizovalo ubrzanje prevladavajućeg rastućeg trenda. U tom slučaju prvi i najveći otpor je na 10.000 dolara što je ujedno i gornja linija kanala, zatim nivoi od 11.500 dolara i 12.800 dolara su interesantni za posmatranje, gde možemo očekivati novu konsolidaciju. Ostali značajniji otpori su na 15.800 dolara, 17.200 dolara i 19.800 dolara.

Pad cena ispod donje linije kanala bi označio da smo ušli u korekciju rastućeg trenda. Jednom kada se prekine trenutni kanal, cene se obično promene jednako kolika je i širina kanala. Cenovni cilj u slučaju bitkoina bi bio 5.500 dolara, što bi se poklopilo i sa 61,8% Fibonačijeve korekcije rastućeg trenda. Nivoi interesantni za posmatranje, na kojima bi cena mogla zastati ili doći do potencijalnog obrta su 7.500 dolara, 7.000 dolara, 6.600 dolara i 6.000 dolara.

Tehnika za trgovce - sve dok se cena kreće unutar kanala, kupiti na donjoj liniji i prodati kada cena dosegne gornju liniju kanala. Ili čekati proboj gornje linije kanala za dugu poziciju, a donje linije za kratku poziciju.

Ovaj sadržaj je za informativne svrhe. Veoma je važno uraditi sopstvenu analizu pre investiranja. Članak je obrazovnog karaktera, za analizu, učenje i diskusiju o kretanju cena kriptovaluta.

 

O autoru: Dipl.ek. Andrejević Andrea, unutardnevni trgovac kriptovalutama, autor prvog priručnika na Balkanu o trgovini kriptovalutama. Priručnik možete poručiti preko sajta http://crypto-svet.in.rs/ ili u Facebook grupi Crypto Traders Balkan.