Kripto zvezda Erik Finman je izjavio da će bitkoin (BTC) “na tržištu biti u porastu u kraćem vremenskom periodu” ali da je “dugoročno mrtav”, u intervju za MarketWatch 17. decembra.

Finman je poznat po tome što je 2011. uložio 1.000 dolara u bitkoin u svojoj 12 godini za 12 dolara po novčiću. Poklon od 1.000 dolara koji je dobio od svoje bake učinio ga je milionerom tokom rasta cena kriptovaluta u 2017. godini. Finman se opkladio sa svojim roditeljima da ako postane kripto milioner pre svoje 18, može da se odrekne odlaska na fakultet.

U ovom intervijuu sa MarketWatch, tinejdžer je primetio da je “bitkoin mrtav, da postoje mnoge prepreke koje ga sprečavaju i da ne misli da će opstati”. On je dao sličnu prognozu i za lajtkoin, čiji je osnivač Čarli Li:

“Lajtkoin je mrtav već neko vreme, otkucava mu poslednji čas.”

Više optimizma pronašao je u itirijumu (ETH) i u zkešu (ZEC), a pozitivne komentare imao je i za bitkoin keš (BCH) - uprkos njegovom hard forku.

Tinejdžer je bio protiv lobista sa Vol Strita; on je za MarketWatch izjavio, “Ja sam bolji u ovim stvarima nego svi ti milioneri. Oni ne znaju kako funkcioniše sistem jer su štreberi. Ja sam više od toga.”

Prema indeksu cena Cointelegraph-a, u vreme pisanja teksta, bitkon se razmenjivao na nivou 3.611 dolara, što je 10% više na dnevnom nivou a 36% na mesečnom. Lajtkoin je u porastu za više od 16% na dnevnom nivou i trguje se na 30 dolara, dok je na mesečnom nivou zableležio preko 30% rasta.

Jedna od njegovih fiks ideja bila je da ode u Meksiko kako bi sakrio svoje kripto ključeve za novčanike (da iskopa rupu u pesku). On je takođe govorio o svojim planovima o kupovini Laborghini-a sa personalizovanim registarskim tablicama na kojoj će biti njegov prosek iz srednje škole a to je 2,1. Naravno, on nije završio fakultet.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović