Tajlandska podružnica telekom giganta NTT Corporation planira da pokrene veliku laboratoriju za inovacije usmerenu na blokčein, veštačku inteligenciju (AI) i internet stvari (IoT) tehnologiju. Tajlandske novine na engleskom jeziku, Bangkok Post, objavile su 23. aprila.

NTT Communications (NTT Com) Tajland je lokalna operativna jedinica NTT Com Grupe, podružnice korporacije Nippon Telegraph (NTT) - najveće japanske telekomunikacijske kompanije i trećeg najvećeg svetskog telekoma po prihodima.

Prema pisanju Bangkok Posta, nova laboratorija treba da bude lansirana u drugom kvartalu 2019. godine, a pored toga, postojeća investicija kompanije NTT Com u Tajlandu od 500 miliona bahta (15,6 miliona dolara) osigurava dodatni prostor za podatke u Amata Industrial Estate. Predsednik kompanije, Manabu Kahara, navodi:

"Laboratorija za inovacije NTT će predstaviti igralište za kupce i partnere da predstave proof-of-concept, razvoj za disruptivne tehnologije kao što su blokčein, IoT, AI, hybrid cloud i softverski definisane mreže."

U izveštaju se navodi da NTT Com Tajland planira da koristi svoju laboratoriju za inovacije kako bi razvio blokčein rešenja za finansijski i sektor osiguranja, kao i da "služi kao preventivno održavanje pametnih fabrika".

Bangkok Post izveštava o daljim detaljima NTT Com planova i projekata za proširenje kako bi zadovoljili rastuće zahteve operatera cloud servisa, finansijskih institucija, pružaoca usluga visokotehnološke bezbednosti i drugih preduzeća, s ukupnom ambicijom da svoj posao poveća za 30% do 2021.

Kako je objavljeno ranije ovog meseca, predviđa se da će globalne aplikacije u industriji telekomunikacija generisati 1,37 milijardi dolara prihoda do 2024. godine, prema nedavnoj analizi irske agencije za istraživanja Research and Markets.

Takođe u aprilu, KT korporacija - najveća južnokorejska telekomunikaciona kompanija - lansirala je svoj brend 5G mreže sa blokčein pogonom, čiji je cilj da poveća bezbednost internet uređaja.


 

Pripremila: Majda Petrović