Servis za razmenu enkriptovanih poruka Telegram će krajem oktobra predstaviti svoju dugo očekivanu Telegram Open Network (TON) mrežu.

U poruci od 2. oktobra na Telegramu, kompanija navodi da su investitori bili obavešteni da će blokčein mreža biti pokrenuta krajem ovog meseca.

Investitorima se obezbeđuje softver za generisanje TON ključeva i biće u obavezi da Telegram-u obezbede javni ključ za dobijanje svojih gram (GRM) tokena - rodnog tokena platforme - do 16. oktobra. Ceo izvorni kod TON-a sada je dostupan na Github-u.

U poruci se navodi da lansiranje sledi uspešnu fazu testiranja.

Početkom septembra Telegram je objavio TON testnet pretraživač i softver za nodove, nakon čega je usledila alfa verzija novčanika gram tokena za iOS.

Kompatibilnost sa Itirijumom i pametni ugovori na TON-u

Mreža će, navodno, biti kompatibilna sa mrežom Itirijum, omogućavajući korisnicima da prenose svoje Itirijum pametne ugovore na TON. Startap TON Labs razvija Solidity kompajler za svoj blokčein. Solidity je programski jezik koji se pre svega koristi za razvijanje pametnih ugovora na Itirijumu.

Prošle nedelje je Telegram objavio konkurs za kodiranje izrade pametnih ugovora na TON-u. Koristeći alate pružene u TON blokčein distribuciji, takmičari će konkurisati za nagradni fond u vrednosti između 200.000 i 400.000 dolara.