Odricanje od odgovornosti: Izvor u ovom članku je prethodno naveo ime domena arhive datoteka. Promenjen je da bi bolje odražavao razvoj događaja.

Enkriptovani servis za instant razmenu poruka Telegram je zvanično objavio test klijenta za svoju Telegram Open Network (TON) mrežu, prema navodima iz mejla poslatog investitorima.

Novouvedena arhiva datoteka dostupnih za preuzimanje na test.ton.org je distribucija preliminarne verzije “lite” klijenta za TON Blokčein mrežu zajedno sa relevantnim delovima TON blokčein biblioteke. Razvoj je pojednostavljena stabilna verzija “lite” klijenta.

25. maja, GitHub korisnik je naizgled učitao verziju klijenta. Na osnovu “readme” fajla na GitHub-u, klijent - ako je pravilno konfigurisan - povezan je sa ful nodom na TON blokčein testnet i poslao mu neke upite.

Osim samog “lite” klijenta, korisnici mogu da instaliraju i konfiguracioni fajl za pametni razvoj ugovora koji povezuje “lite” klijent sa specijalnim serverom. Korisnici tako mogu da započnu sa kreiranjem novih pametnih ugovora, revizijom stanja postojećih pametnih ugovora, slanjem eksternih poruka pametnim ugovorima, između ostalih opcija. Korisnici takođe mogu da primene Fift da bi kompajlirali, izvršavali i ispravljali pametne ugovore na lokalnom nivou, navodi se u fajlu.

Fift je novi programski jezik za TON koji je objavljen prošle nedelje. Jezik je posebno dizajniran za razvoj i upravljanje TON blokčein pametnim ugovorima i interakciji sa TON virtualnom mašinom.

Telegram je, kako se izveštava, pokrenuo privatnu beta verziju testiranja TON blokčeina u ograničenom broju globalnih programera u aprilu. Iako testiranje nije pružilo nikakve konkretne rezultate, dva anonimna testera su otkrila da je blokčein pokazao "izuzetno visoku brzinu transakcija".
 

Pripremio: Nikola Mosurović