Telegram je omogućio svojim korisnicima alat za autorizaciju ličnih podataka, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom 26. jula.

Alat, pod nazivom Telegram Passport, navodno enkriptuje korisnikove lične podatke i omogućava korisnicima da bezbedno podele svoje lične podatke sa trećim stranama, a u saopštenju se razrađuje pod stavkom "finansiranje, ICO itd."

Prema saopštenju, podaci o korisničkim podacima trenutno će biti sačuvani na Telegramovom klaudu, ali "u budućnosti će svi podaci Telegram Passporta preći na decentralizovani klaud".

Novi alat je trenutno integrisan sa ePayments operatorom digitalnog plaćanja, na koji se Telegram poziva u svom saopštenju kao "prvi elektronski sistem plaćanja koji podržava registraciju i verifikaciju" putem novog alata. ePayments je potvrdio integraciju na svoj Telegram kanal, naglašavajući da se "verifikacija može postići samo za nekoliko klikova".

Nedavno je izvršni direktor i osnivač Telegrama Pavel Durov bio prikazan na Fortune-ovom godišnjom rangiranju “40  ispod 40 godina” kao jedan od najistaknutijih u globalnom poslovanju. Pre stvaranja Telegrama, Durov je osnovao veb lokaciju društvenih medija VK.com.

Telegram je u martu ove godine završio dve faze investiranja u iznosu od 850 miliona dolara, putem prodaje platformine kriptovalute TON (na koju se još uvek čeka), čime je ukupan iznos sredstva dostigao 1,7 milijardi dolara. Krajem maja, planovi Telegrama da pokrenu javni ICO su navodno prekinuti zbog činjenice da je kompanija povećala dovoljno novca preko dva privatna ICO kruga finansiranja.

Pokrenuta 2011. godine, ePayments kaže da pruža usluge plaćanja za više od 500.000 samostalnih korisnika i 1.000 kompanija širom sveta. Usluga digitalnog plaćanja u Londonu podržava transakcije u kriptovalutama, kao što su bitkoin (BTC), itirijum (ETH), bitkoin kaš (BCH), lajtkoin (LTC) i drugi.

Ove nedelje tehnološki gigant Hitachi i KDDI telekomunikacijski giganti sa sedištem u Tokiju najavili su probu za sistem kupona za maloprodajna poravnanja koristeći blokčein tehnologiju za potvrđivanje biometrijskih podataka.

 

Pripremio: Nikola Tasić