Globalna aplikacija za razmenu poruka Telegram je najavila takmičenje u izradi pametnih ugovora za Telegram Open Network (TON) blokčein.

5 vrsta pametnih ugovora

Takmičenje uključuje tri dela sa nagradnim fondom za sve uključene zadatke koji se kreće u rasponu od 200.000 do 400.000 dolara, navodi se u saopštenju objavljenom na kanalu Telegram Contests 24. septembra. Konkurs će se završiti 15. oktobra.

Primarni deo konkursa je zadatak da se sastavi jedan ili više pametnih ugovora, koristeći alate u distribuciji TON blokčeina, kako je opisano u priloženom dokumentu TON takmičenja.

Druga dva opcionalna zadatka uključuju predloge za poboljšanje za TON Virtual Machine i FunC i takmičenje u lovu na bagove na TON blokčeinu, saopštila je kompanija.

Prema detaljima konkursa, Telegram očekuje da će programeri pametnih ugovora implementirati bar jedan od pet pametnih ugovora, uključujući novčanik sa više potpisa, dve vrste jednostavnih pametnih ugovora TON DNS Resolver, sinhroni kanal plaćanja za dve strane i asinhroni dvopartni kanal plaćanja.

Veća nagrada za otkrivanje bagova

U međuvremenu, učesnici konkursa za otkrivanje bagova na TON blokčeinu bi trebalo da dostave opis i predloženi scenario za zloupotrebu, objasnio je Telegram.

Ako programeri uspeju da stvarno iskoriste ove bagove na TON blokčeinu za krađu nekih sredstava iz novčanika druge osobe, biće im dodeljena veća nagrada u iznosu do 200.000 dolara uz nagradni fond od 200.000 dolara koji se deli programerima pametnih ugovora.

Najava za konkurs dolazi usred očekivanog lansiranja Telegramovog digitalnog tokena, gram, u oktobru. U međuvremenu, Telegram je službeno objavio 6. septembra TON testnet pretraživač i softver za nodove.