Enkriptovana mesindžer usluga Telegram će objaviti test verziju svoje platforme TON bazirane na blokčeinu "ove jeseni", prema ruskom medijiu Vedomosti od utorka, 16. oktobra.

Govoreći o objavi, investitori su "potvrdili" autentičnost cirkularnog mejla poslatog učesnicima TON-ove inicijalne ponude novčića (ICO) početkom septembra.

U cirkularnom mejlu, kompanija je navela da je komponenta blokčein platforme trenutno u razvoju, sa "70%" proizvoda koji je već završen, navodi se u objavi.

Jednom u funkciji, TON će takođe iskoristiti svoju kriptovalutu, Gram, i formiraće "novi način razmene podataka".

Telegram je privukao značajnu pažnju ranije ove godine, kada je uložio skoro 1,8 milijardi dolara u TON i njegovu trenutnu aplikaciju mesindžera putem dve privatne ICO ponude, tokom predprodaje.

Nakon uspeha prikupljanja sredstava, u maju su rukovodioci naknadno otkazali planiranu javnu fazu prikupljanja sredstava.

Ruski mediji su takođe nagađali u to vreme kako su pokušaji vlasti da blokiraju pristup Telegramu u celosti za stanovništvo zemlje rezultat ICO-a i planira puštanje Gram-a, a nezvanično objašnjenje da je ova služba ignorisala zakone o razmeni podataka.

Izvršni direktor Pavel Durov odbio je da komentariše kada je upitan od strane Vedomosti kako bi potvrdio vremenski okvir za puštanje TON-a.

 

Pripremio: Nikola Mosurović