Fejsbukov stejblkoin libra će biti ozbiljna pretnja WeChat Pay-u, priznala je matična kompanija platnog servisa Tencent u nedavnom izveštaju o blokčeinu.

Azijski medij EjinSight izvestio je 24. oktobra da u dokumentu Tencent priznaje da bi međunarodna ekspanzija kineske ponude mobilnog plaćanja bila ugrožena ako se libra pokrene.

U novoobjavljenom izveštaju, Tencent je ilustrovao efikasnost strategije za širenje libre:

„To je sigurna igra koja pribegava strategiji „opkoljavanja gradova iz ruralnih područja“, u kojoj će libra novčić brzo ući na tržišta sa nerazvijenom finansijskom infrastrukturom, naročito onim koja nemaju svoju kredibilnu lokalnu valutu pre nego što se uključe na razvijenim tržištima."

Libra bi potstakla razvoj

Tencent napominje da - ako se pokrene - nema sumnje da će libra imati značajan uticaj na platni sektor i finansije uopšte. Iako kineski multinacionalni konglomerat ne objašnjava kako planira da reaguje ako bude pokrenut Fejsbukov stejblkoin.

Tencent takođe tvrdi da tokenizacija može smanjiti troškove finansiranja, istraživanja i razvoja, upravljanja i širenja baze korisnika, kao i primorati finteh na inovacije. Ipak, kompanija takođe veruje da je potreban dobro razvijen regulatorni okvir da bi se osiguralo zdravo tržište.

Kako je juče objavio Cointelegraph, izvršni direktor Fejsbuka Mark Zukerberg svedočio je pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma Sjedinjenih Država u odbranu libra stejblkoin projekta.

Tokom saslušanja, Zukerberg je tvrdio da bi, uprkos tome što je „rizičan“, projekat libra mogao poslužiti u borbi protiv potencijalne pretnje predložene kineske digitalne valute.