Kineski ekonomski stručnjaci ne uspevaju da se dogovore o budućnosti blokčeina i digitalnih valuta, navodi se u istraživanju internet giganta Tencent, koje je objavio lokalni medij Jiemian 1. februara.

Istraživanje je navodno sproveo Tencent-ov analitički centar za finansijske nauke i tehnologiju i upit je poslat na adrese sto ekonomista iz banaka, istraživačkih institucija i univerziteta. Učesnicima je postavljeno pitanje o monetarnoj politici kineske vlade za 2019. godinu, kao i o faktorima kao što je buduća volatilnost juana.

Rezultati su pokazali raskol između njih, Tencent je istakao šest oblasti neslaganja.

Na primer, otprilike polovina - 51 procenat ispitanika - podržala bi Peking u izdavanju digitalne valute centralne banke (CBDC), verzije juana zasnovane na blokčeinu.

40 odsto je reklo da neće podržati digitalnu valutu koju podržava vlada.

Što se tiče blokčeina, rezultati su se u velikoj meri odrazili na one iz drugih nedavnih istraživanja. Ekonomisti su se svrstali u tri grupe: 33% je smatralo da je tehnologija veoma važna, 32% su neutralni, a 19% nisu bili entuzijastični vezi blokčeina.

Kao što je ranije preneo Cointelegraph, kineska centralna banka, Narodna banka Kine, nastavlja da istražuje mogućnost izdavanja sopstvene centralizovane digitalne valute, u skladu sa brojnim drugim jurisdikcijama širom sveta.

U oktobru prošle godine, PBoC je nastojao da zaposli četiri profesionalca za kriptovalute sa iskustvom u blokčein tehnologiji, kriptografiji, bezbednosti i dizajnu čipova.

 

Pripremila: Majda Petrović