Altkoin TRON (TRX) je pokrenuo beta verziju svog nezavisnog javnog blokčeina 31. maja u 12h po griniču, navodi se u saopštenju za medije na Cointelegraph-u. TRON je trenutno deseti po veličini prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Prelazak na TRON-ovu glavnu mrežu, koje je nazvana Odyssey 2.0, predstavlja proces prelaska sa itirijumovog (ETH) blokčeina, koji trenutno podržava TRON.

Prema navodima iz saopštenja za medije, beta testiranje glavne mreže (mainnet) će bit tokom juna. Kompletno puštanje u rad sa izrudarenim Genesis blokom će bit 25. juna, a TRON fondacije to naziva “Danom nezavisnosti”.

“Migracija” tokena će se odvijati između 21. i 24. juna, tokom koje će investitori moći da razmene svoje standardne ERC-20 tokene na kripto berzama za ekvivalentan broj TRX novčića na novom blokčeinu.

Prelazak na nezavisnu mrežu će testirati TRON-ove tvrdnje da je konkurencija Itirijumu u pružanju usluga kao bazične javne blokčein platforme koja podržava razvoj decentralizovanih aplikacija (dApp). Nova glavna mreža koristi PoS konsenzus algoritam.

Programeri TRON-a tvrde da su njihovi interni testovi pokazali da je mreža “400 puta brža” od Itirijumove.

U tu svrhu TRON fondacija naglašava “odvajanje ERC-20 identiteta” i naglašava uspeh po pitanju skalabilnosti i decentralizacije u svojoj medijskoj kampanji. Tim je zakazao “Super predstavničke izbore” za 26. juni na kojima će članovi TRON zajednice glasati o novim politikama koje regulišu mrežu.

Tržišna cena TRON-a nije nije imala značajne korekcije, koje su neki očekivali shodno razvoju događaja. TRX se trenutno trguje na 0,06 dolara, što je za 0,3 procenata pad u periodu od 24h i 14 procenata u periodu od nedelju dana.

Međutim, kriptovaluta je uspela da prikupi 4 milijarde dolara ukupne tržišne kapitalizacije, što je isprovociralo Vitalika Buterina (suosnivača Itirijuma) koji je kao primer precenjene vrednosti novčića uzeo TRX novčić.

Prošle nedelje su vesti o tome kako je osnivač TRON-a Džastin San navodno u proceduri akvizicije BitTorrent-a, operatera uTorrent-a, bez obzira na prethodna neslaganja oko navodnih kršenja ekskluzivnosti. U vreme pisanja ovog članka, akvizicija nije potvrđena.