Džulian Hosp, suosnivač i predsednik Tenx-a, kripto startapa, kaže da je još uvek "sasvim siguran" da bi bitkoin (BTC) mogao dostići 60.000 dolara u 2018. godini, izveštava CNBC 11. jula.

Tokom intervjua na konferenciji Rise u Hong Kongu, Hosp je rekao koleginici Squawk Box-a Akiko Fujiti da i dalje stoji iza prvobitne prognoze za 2018. godinu:

"Tada, u decembru, cena je bila na nivou od 20.000 dolara, a ja sam predvideo da ćemo u 2018. godini videti bitkoin i na 5.000 dolara i 60.000 dolara. Dakle, 5.000 dolara smo skoro pa pogodili, pa da vidimo da li možemo da dostignemo i 60.000 dolara. Još uvek sam ubeđen."

Bitkoin još uvek nije pao na 5.000 dolara ove godine - to je cena koja bi ga vratila na nivo iz septembra 2017. godine. Međutim, skorašnji opadajući trend kriptovaluta pokazuje negativne signale, što je krajem juna prouzrokovalo pad na oko 5.880 dolara:

Bitcoin price chart

Grafički prikaz cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Hosp veruje da bi cena od 60.000 dolara mogla da bude realnost ove godine, pod pretpostavkom da postoji "masivan pozitivan događaj" - na primer, trgovanje bitkoin berzanskim fondovima (ETF) ili zemlja koja najavljuje nešto što je "veoma pozitivno za bitkoin". Ako se to ne dogodi, priznao je da bi glavni rast mogao da potraje "malo duže".

Uzimajući u obzir nedavne regulatorne propuste koji mogu imati negativan uticaj na kripto tržišta - sa Fujitom i Japan kao izuzetan primer - Hosp je rekao da smatra da će "savršen put" za kripto specifičnu regulativu biti jasan o tome šta je dozvoljeno, umesto "onog što je zabranjeno".

U svojoj gore pomenutoj prognozi za 2018. godine, Hosp je kazao da će rolekoster cena visokih skokova i padova ostati prirodna za kripto dok se tržište ne očisti od suvišne projekte i skokova vezanih za one koji nude opipljive upotrebe i stvarnu vrednost.

Prošle nedelje, Fundstrat-ov Tom Li je takođe odbranio svoje prethodno predviđanje da će bitkoin do kraja ove godine dostići 25.000 dolara, objašnjavajući da novije predviđanje od 22.000 dolara nije ispravka njegovih ranijih prognoza.

Bitkoin se trguje na 6.383 dolara u vreme pisanja teksta, što je manje od pola procenta tog dana, čime je nedeljni gubitak blizu 5 procenata.

 

Pripremio: Nikola Tasić