Terorističke grupe sve više koriste kriptovalute, upozorava visoki ruski zvaničnik

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti, FSB, upozorio je da se terorističke grupe sve više finansiraju putem kriptovaluta, javlja ruski informativni sajt RBK 21. maja.

Šef FSB-a Alekander Bortnikov izjavio je da globalne terorističke organizacije već neko vreme napreduju u korišćenju virtualnih valuta, zajedno sa enkriptovanim komunikacijskim alatima koji im omogućavaju da izbegnu bezbednosne službe. Dodao je on:

"Sistemi elektronske naplate i kriptovaluta se sve više koriste od strane terorista kako bi premestili novac koji primaju od nekih država i organizacija koje podržavaju globalnu terorističku mrežu."

Prema Bortnikovu, terorističke grupe takođe prikupljaju sredstva kroz trgovinu robljem i nelegalno prodaju naftu.

Krajem aprila, suosnivač Chainalysis-a upozorio je da kripto sektor polako postaje mesto na kojem se finansira terorizam. Džonatan Levin je dodao da je bitkoin (BTC) bio "daleko omiljeniji" za hakere i kriminalce, jer je korišćen u najmanje 95% incidenata koje je istraživala policija.

Poslednjih godina je takođe korišćen kripto za izbegavanje ekonomskih sankcija. U martu, izveštaj Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pokazao je da je Severna Koreja uspela da sakupi 670 miliona dolara u fiat i kriptovalutama putem hakerskih napada.
 

Pripremila: Majda Petrović