Direktor ruske Federalne službe bezbednosti, FSB, upozorio je da se terorističke grupe sve više finansiraju putem kriptovaluta, javlja ruski informativni sajt RBK 21. maja.

Šef FSB-a Alekander Bortnikov izjavio je da globalne terorističke organizacije već neko vreme napreduju u korišćenju virtualnih valuta, zajedno sa enkriptovanim komunikacijskim alatima koji im omogućavaju da izbegnu bezbednosne službe. Dodao je on:

"Sistemi elektronske naplate i kriptovaluta se sve više koriste od strane terorista kako bi premestili novac koji primaju od nekih država i organizacija koje podržavaju globalnu terorističku mrežu."

Prema Bortnikovu, terorističke grupe takođe prikupljaju sredstva kroz trgovinu robljem i nelegalno prodaju naftu.

Krajem aprila, suosnivač Chainalysis-a upozorio je da kripto sektor polako postaje mesto na kojem se finansira terorizam. Džonatan Levin je dodao da je bitkoin (BTC) bio "daleko omiljeniji" za hakere i kriminalce, jer je korišćen u najmanje 95% incidenata koje je istraživala policija.

Poslednjih godina je takođe korišćen kripto za izbegavanje ekonomskih sankcija. U martu, izveštaj Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pokazao je da je Severna Koreja uspela da sakupi 670 miliona dolara u fiat i kriptovalutama putem hakerskih napada.
 

Pripremila: Majda Petrović