Najveća prodaja automobila za bitkoine u istoriji Evrope dogodila se 18.1.2016. godine.

To se dogodilo zahvaljujući Auto Outlet Helsinki Oy koji je prodao Tesla model S P85+ za bitkoine u vrednosti od oko 140.000 eura.

“Uspeli smo da uradimo ovu prvu transakciju i da vidimo kako to zapravo funkcioniše, tako da ćemo to od sada definitivno promovisati. Dobili smo još nekoliko zahteva. A imamo odličan kadar koji se ne plaši inovacija“, rekao je CEO Auto Autlet-a, Juka Sinisalo.

Zahvaljujući kompaniji BitcoinKaupat, prodavnica automobila je i odlučila da prihvata bitkoin uplate. Cointelegraph je kontaktirao CEO-a BitcoinKaupat-a u vezi detalja.

Aleksi Vitakoski, CEO BitcoinKaupat-a je rekao:

“U Finskoj je bilo moguće platiti mnogo usluga bitkoinima i to već više od godinu dana.

Broj bitkoin uplata kontinuirano raste i primetili smo da mediji u Finskoj konstantno pišu o novim trgovcima ili bitkoin ATM-ovima. Ovo naravno, povećava broj korisnika bitkoina i mnogi žele da saznaju šta je bitkoin i da ga isprobaju. U Helsinkiju čak možete preživeti samo koristeći bitkoin.“

BitcoinKaupat je procesor plaćanja koji omogućuje trgovcima da prihvate bitkoin plaćanja preko BitPay-a.

BitcoinKaupat olakšava prihvatanje bitkoin uplata za kompanije. Nudimo pakete lake za instalaciju, pa korisnici nemaju problema sa instaliranjem softvera i drugo. Takođe nudimo konsultantske usluge kompanijama koje rade sa digitalnim valutama. Želimo da približimo bitkoin korisnicima, kako bi ih svakodnevno koristili i stoga, bili uključeni u revoluciju digitalnih valuta“, komentarisao je Vitakoski.

Ovo nije prvi slučaj da je neko prodao Tesla ili neki drugi auto za bitkoine. Još 2013. u Floridi kupljen je Tesla model S za oko 100.000 dolara (tada je to iznosilo 91 bitkoin).

Danas, postoji mnogo mesta (online ili offline) gde možete kupiti auto za bitkoine. I to nisu u pitanju samo luksuzni automobili.

Najznačajniji primeri

Beepi

Beepi je P2P tržište gde možete kupiti ili prodati vaš korišten automobil za bitkoine, zahvaljujući partnerstvu sa BitPay-em.

Džejms Valpol, iz BitPay-a, je komentarisao:

“Online transakcije visoke vrednosti su često meta prevara sa kreditnim karticama, pa ima smisla za online prodavce vozila, kao što su Beepi i Bitpremier, da se okrenu bitkoinu. Primećujemo potencijal na takvim tržištima - korisnici štede novac i vrše transakciju bezbednije.“

BitPay je trenutno najveći bitkoin procesor plaćanja na svetu, koji uslužuje preko 60.000 trgovaca na 6 kontinenata.

BitPremier

Njihov cilj je da korisnicima bitkoina ponude luksuzne predmete, uključujući automobile. BitPremier podržava: Digital Currency Group, BitPay, BitGo, Circle, Coinbase, Coinsetter, Gyft, Digital Currency Council i TradeBlock.