Tether sada podržava tether gold (XAU₮) stejblkoin koji je podržan zlatom, navodi se u saopštenju za javnost 23. januara. Jedan token predstavlja vlasništvo nad jednom trojskom unci fizičkog zlata, trenutno vrednog približno 1.550 dolara.

Novi proizvod je dostupan kao ERC-20 token na Itirijum blokčeinu, kao i TRC20 token na Tronu (TRX).

Kaže se da sredstva podržavaju fizičko zlato koje se nalazi u „Švajcarskom trezoru“, navodi se u saopštenju za štampu. Prema navodima iz Tether-a, njegova ponuda zlata jedini je proizvod među njegovom konkurencijom koji ne naplaćuje naknade za kastodi usluge.

Tether je takođe pozvao sve berze koje žele da podrže novi token da se jave kompaniji. Informacije o blokčeinu za Itirijum ugovor pokazuju da trenutno postoji ponuda od gotovo 4.000 tokena, što bi bilo ekvivalentno tržišnoj kapitalizaciji od 6,2 miliona dolara.

Bitfinex je već pokrenuo trgovanje XAU₮-om, pri čemu je jedna četvrtina ponude ERC-20 premeštena u Bitfinex. Kao usko povezana kompaniji Tether, očekivalo se da će Bitfinex prvi ponuditi novi token.

Planovi za tetere podržane robom sa dodatom vrednosti su bili u punom zamahu od septembra 2019. godine.

Tether je često kritikovan zbog svog neprozirnog upravljanja rezervama, a jedna od veoma važnih tužbi je tvrdila da je kompanija to iskoristila za manipulaciju tržištem u 2017. godini.

Pored toga, Bitfinex je navodno koristio rezerve tetera za pokriće nedostatka likvidnosti usled problema sa svojim provajderom plaćanja Crypto Capital Corp.