Kontroverzni Teter je 18. maja generirao nove USDT tokene u iznosu od 250 miliona dolara, navodi Omni Explorer.

Tether je kompanija koja emituje USDT tokene, za koji tvrdi da su u odnosu od 1:1 sa američkim dolarom. Tether je kritikovan zbog nedostatka transparentnosti nakon što je prekinuo veze s revizorskom kućom Friedman LLP pre nego što je mogla da se sprovede službena revizija.

Uz skoro monopol na stabilnim novčićima (stablecoin - novčići sa fiksnom vrednosti), ukupna ponuda teter tokena sada je porasla na 2,5 milijardi, a neki kritičari teško veruju da su svi ti tokeni podržani u američkim dolarima.

Jedan takav kritičar je anonimni bloger Bitfinex'ed, koji je ukazao na korelaciju generisanja teter novčića s povećanjem cena glavnih kriptovaluta poput bitkoina i itirijuma. Prema Cointelegraph indeksima cena BTC i ETH, cena bitkoina povećana je približno za 120 dolara i itirijuma za 10 dolara u roku od sat vremena od emisije tokena vrednih 250 miliona dolara.

Bitfinex, jedna od najvećih berza za kriptovalute, sestrinska je kompanija Tethera i pretila je kritičarima kao što je Bitfinex'ed za ispitivanje teterovog pokrića u dolarima u odnosu 1:1, a činjenica još uvek nije dokazana u nedostatku revizije.

Teter možda nije jedini u sveri stabilnih novčića, pošto novi učesnici kao što je Circle (podržan od strane Goldman Saksa), TrueUSD i Basis počinju sa razvojem svojih stabilnih novčića.


 

Pripremila: Majda Petrović