U zvaničnom obaveštenju Državnog odbora za hartije od vrednosti u Teksasu, od 9. aprila, pokazuje se da je regulator izdao hitan prekid i nalog protiv platformu za trgovanje kriptovalutama i stranim valutama FxBitGlobe.

Prema tom nalogu, firma, koja se plasira kao investiciona kompanija, navodno je objavila falsifikovane vladine dokumente, koristila lažne adrese i lažno tvrdila da je registrovani broker-diler.

U dokumentu se ističe da servis nudi višestruke nivoe investicionih planova - s najvišim nivoom koji prihvata 50.000 dolara ili više - plaća se u fiat novcu i kriptovalutama.

Nivoi investicija navodno daju investitorima pristup raznim "servisnim planovima", od kojih svaki obećava odgovarajuće dnevne profite i nedeljne isplate. Najveći nivo koji obećava najviši prinos garantuje investitorima mesečni prinos od 70% uz 40% do 45% osiguranja kapitala, navodi se u dokumentu.

Kako je Cointelegraph objavio ove jeseni, Komesar za hartije od vrednosti u Severnoj Dakoti Karen Tajler objavila je da je agencija izdala nalog za prekid aktivnosti za tri firme zbog navodne ponude neregistrovanih i lažnih vrednosnih papira u obliku ICO projekta.

U februaru je regulator za hartije od vrednosti Teksasa objavio je da je postigao sporazum sa četiri kripto kompanije, koje je optužio za prodaju neregistrovanih hartija od vrednosti.

 

Pripremila: Majda Petrović