Teksaški regulatori uvrstili su kriptovalute u svoju listu najvećih pretnji za investitore, navodi se u poslednjem Teksaškom vodiču za investitore.

U svom desetogodišnjem izdanju „Teksaškog vodiča za investitore: Teksaški vodič za mudro ulaganje i izbegavanje finansijskih prevara“ Državnog odbora za hartije od vrednosti, regulator je dodao kriptovalutu na listu investicija koje podižu crvene zastave i zahtevaju pažljiv nadzor. Dokument je posebno naglasio da su kriptovalute izuzetno nestabilne i teško ih je razumeti za neprofesionalnog trgovca.

Navodne pretnje

Između navodnih pretnji, u izveštaju se ističu mogućnosti ulaganja u pulove za rudarenje kriptovalute i početne ponude novčića (ICO) namenjene starijim i penzionerima, koji očigledno daju prednost sigurnosti u odnosu na špekulacije. U dokumentu se dalje upozorava:

„U najrizičnijim ponudama vezanim za kriptovalute, promoteri ne pružaju revizorske zapise ili druge finansijske informacije kako bi podržali svoja potraživanja od izuzetno visokog profita. [...] Zahtevima promotera o „sigurnim“ ulaganjima u kriptovalute i „zagarantovanim“ profitima treba pristupiti s oprezom: Kriptovalute su obično izuzetno nestabilne i investitori možda neće moći brzo da likvidiraju proizvode vezane za njih.“

Saveti regulatora

Vodič je savetovao potencijalne investitore da ne doprinose ponudi kriptovaluta osim ako ne utvrde neke osnovne činjenice o kompaniji i njenom fizičkom položaju. U suprotnom, dalje objašnjava, investitori mogu preneti sredstva anonimnim trećim licima.

Regulator je naglasio važnost poslovanja sa registrovanim entitetima i imajući na umu da će prevarenim investitorima ostati malo ili nimalo resursa.

Uz kriptovalute na listi, izveštaj je takođe naveo neregistrovane pojedince, ponudu nafte i gasa, menice.

Krajem decembra, Severnoamerička asocijacija administratora hartija od vrednosti (NASAA) - međunarodna organizacija za zaštitu investitora - izjavila je da je ulaganje u kriptovalute među prvih pet pretnji investitorima za 2020. Izveštaj NASAA obuhvatio je prvih pet šema koje će verovatno zarobiti investitore u 2020. godini na osnovu pritužbi investitora, tekućih istraga kao i trenutnih trendova u sprovođenju.