Švajcarski projekat na bazi kriptovaluta, Tezos Fondacija je najavila da će njihova glavna mreža mreža biti pokrenuta u ponedjeljak, prema tvitu od 14. septembra.

U ponedjeljak, beta faza mreže će zvanično biti završena, pošto će protokol preći u potpunosti na glavnu mrežu. Tezos je u junu predstavio svoju beta mrežu, nazvajući taj potez "prelomnom tačkom" za projekat. Od tog trenutka, korisnici mogu početi sa validacijom blokova ili "pečenja” (baking) nakon prvih sedam ciklusa.

Da bi izgradio mrežu i emitovao novu vrstu kriptovalute, Tezos je lansirao inicijalnu ponudu novčića (ICO) u julu 2017. godine, u kojem je prikupio oko 66.000 bitkoina (BTC) i 361.000 itirijuma (ETH), vrednih oko 232 miliona dolara vreme. Međutim, Tezos je nazvao sredstva kao "nepovratnu donaciju", a ne "špekulativnu investiciju", dodajući da se token možda neće uopšte emitovati.

Nakon ICO-a nastao je spor između Artura i Kejtlin Breitman, suosnivača projekta koji poseduju prava Tezosove intelektualne svojine i Džoan Gevers, koji je kontrolisao prikupljena sredstva. To je dovelo do odlaganja pokretanja platforme na neodređeno vreme i serije tužbi protiv kompanije.

Od završetka ICO-a, Tezos je takođe bio predmet kritike i višestrukih tužbi vezanih za poštovanje propisa Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC). U tužbi su tvrdili da se tezos tokeni treba da se smatraju hartijama od vrednosti po američkom zakonu, što znači da bi oni trebali da budu registrovani kod SEC kako bi se legalno prodali investitorima.

U junu, fondacija je najavila implementaciju provera poznavanja klijenta/pranja novca (KYS/AML) za donatore, posebno za one koji žele da učestvuju u ICO-u. Taj potez je ispunjen negativnom reakcijom zajednice.

Tezos (XTZ) se u trenutku pisanja teksta trguje na oko 1,54 dolara, što je rast od 15 posto u roku od 24h, dok je tržišna kapitalizacija oko 933 miliona dolara.

 

Pripremio: Nikola Tasić