Fondacija Tezos najavila je da će izdavati finansijske stipendije istraživačkim institucijama za razvoj blokčeina i pametnih ugovora, prema zvaničnom saopštenju za medije objavljenom 9. avgusta.

Fondacija Tezos će obezbediti bespovratna sredstva za četiri istraživačke institucije: Univerzitet Cornell, Univerzitet Beira, Univerzitet Illinois u Urbana-Champaign i France-IOI, navode mediji.

Emin Gun Sirer će voditi tim Cornell Univerziteta kako bi "razvili protokole koji se mogu primeniti na Tezos", posvećujući posebnu pažnju “šerdingu”, a portugalski univerzitet Beira Interior će dodeliti četiri stipendije za dve magistarske teze i dva projekta na doktorskim studijama koji se fokusiraju na robote u fabričkim okruženjima i podršku za pametne ugovore koje proverava mašina.

Donacija Francuske-IOI "će podržati obrazovanje i osposobljavanje sadašnjih i budućih programera Tezosa" kao i dodelu stpendije za Decentralized et Consulting, LLC. ("Decet"), istraživačka ustanova Univerziteta u Ilinoisu u Urbana-Champaign, ima za cilj izgradnju "pristupačnog resursa za dokumentaciju za razvoj ekosistema Tezos".

Ranije ovog leta, Fondacija Tezos je dala izjavu da će u avgustu održati poziv za podnošenje predloga za istraživanje putem otvorenog procesa doniranja.

Kompanija je prošlog meseca najavila da će međunarodni PwC gigantski profesionalni servis sa sedištem u Londonu sprovesti eksternu reviziju finansija kompanije, prema navodima Cointelegraph-a od 24. jula.


 

Pripremio: Nikola Mosurović