Tajlandski ministar finansija je objavio, prošle nedelje, očekivani poreski okvir za kriptovalute, izvestio je lokalni list Nikkei Asian Review.

Apisak Tantivoravong izvestio je, na sastanku vlade 2. marta, da će kripto trgovanje biti oporezivano porezom na dodatnu vrednost od 7% (PDV), a prihodi će se oporezivati sa porezom od 15%. Prvi nacrt propisa o digitalnoj imovini, koji je propisan 14. marta, pokazao je da je očekivani porez na kripto dobitak bio 15%.

Prethodna neizvesnost na Tajlandu oko kripto regulativa, naročito u vezi sa ICO projektima, dovela je do toga da tajlandska menjačnica digitalnih sredstava (TDAX) u februaru zaustavi ICO projekte, kako bi sačekala da tajlandska Komisija za hartije od vrednosti (Thai SEC) objavi regulatorni okvir.

Ranije u februaru, guverner centralne banke Tajlanda zatražio je od svih banaka “da se udalje” od investiranja i trgovanja kriptovalutama, kao i da učestvuju u kreiranju menjčanica i platformi za kripto trgovanje. Ovo obaveštenje centralne banke primenjuje se samo na banke, a ne na menjačnice ili druge kripto usluge.

Nikkei Asian Review je u petak naveo da su novi propisi dizajnirani da "spreče širenje kripto sektora od pranja novca, utaja poreza i drugih kriminalnih aktivnosti". Bivši ministar finansija, koji je sada predsednik udruženja Thai Fintech, Korn Chatikavanij, primetio je da tajlandska vlada “mora biti oprezna da ne dozvoli svojim instinktima vezanim za stabilnost da rezultiraju drakonskim propisima”.

Prema Nikkei Asian Review, tajlandski kripto startapi su u potrazi za alternativnim lokacijama za svoja poslovanja u kripto-prijateljskom Singapuru, navodeći tajlandsku i južnokorejsku platformu Six.network - koja je registrovana u Singapuru, iako je održala ICO u Bangkoku - kao primer. Nikkei Asian Review napominje da Six.network radi sa tajlandskim SEC-om da "konstantno razjašnjava operacije kako bi osigurala transparentnost", navodi njen suosnivač Natavuda Pungčaroenponga.

Tajlandska kompanija J Ventures održala je ICO na Tajlandu u februaru, prikupivši tako 21 milion dolara prodajom svih svojih 100 miliona JFin tokena u roku od 55 sati. Cointelegraph je 21. marta izvestio da je "budućnost novčića postala nejasna", jer će čak i već emitovani ICO tokeni navodno morati da se pridržavaju budućih propisa u roku od šest meseci.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić