Tajlandsko ministarstvo trgovine otpočinje sprovođenje studije o izvodljivosti korišćenja blokčeina u domenu zaštite autorskih prava, poljoprivrede i trgovinskim finansijama - objavljeno je u utorak, 9. oktobra od strane Tajlandskih novina na engleskom jeziku Bangkok Post-a.

Tajlandski zvaničnik iz Tajlandske kancelarije za trgovinsku politiku i strategiju (TPSO), gospodin Pimčanok Vonkorpon, naveo je za Bangkok Post da se studija sprovodi uz pomoć britanske ambasade u Bangkoku. Prema članku, ministarstvo želi da sazna da li decentralizovana rešenja mogu povećati konkurentnost i kredibilitet zemlje, posebno u odnosu na male biznise.

Vonkorpon je dodao da će studije izvodljivosti blokčeina upućivati na obradu digitalnih identiteta, upravljanja registracijama IP-a i sigurnosti, zajedno sa obradom pametnih ugovora.

TPSO takođe želi da formira sandboksove kako bi primenio blokčein u industriji izvoza pirinča.

Sudeći po Bangkok Post-u, poljoprivrednici su rekli Ministarstvu da postupak slanja njihovih  proizvoda u inostranstvo može trajati od 15 do 20 dana, uključujući najmanje sedam državnih agencija i dodate troškove. Očekivano je da blokčein rešenje smanji vreme slanja proizvoda u inostranstvo na tri dana i poveća poverenje na svim nivoima.

Cointelegraph je ranije pisao o tome da blokčein postaje popularno rešenje za praćenje lanaca prehrane. IBM je nedavno pokrenuo Trust Food na blokčein bazi, koji se povezao sa velikim maloprodajnim kompanijama kao što je američki Volmart i francuski Carrefour. Blokčein rešenje pomaže u praćenju pošiljke hrane od farmera/poljoprivrednika do skladišta, kao što nudi pomoć u uklanjanu proizvoda na koje se korisnici žale.

Finansijska industrija Tajlanda takođe aktivno istražuje potencijale blokčeina. Kao što je Cointelegraph prethodno izveštavao, Tajlandska asocijacija tržišnih obveznica (TBMA) takođe je izrazila zainteresovanost za korišćenje blokčeina. Organizacija je kreairala novu servisnu platformu za registraciju radi pružanja bržeg izdavanja sertifikata obveznica. Prema izveštaju, decentralizovano rešenje bi moglo pomoći u smanjenju vremena izdavanja obveznica sa 7 do 15 dana na 3 do 4 dana.

U septembru ove godine, četvrta najveća banka Tajlanda, Kasikornbank, ušla je u partnerstvo sa Visa B2B Conncet-om kako bi svojim klijentima ponudila blokčein rešenja za prekogranična plaćanja - potez za koji se smatra da će povećati sigurnost ovih operacija.


 

Pripremio: Bojan Zečević