Nacionalna zakonodavna skupština Tajlanda je zvanično odobrila izdavanje tokenizovanih vrednosnih papira na blokčeinu, prema navodima novinske agencije Bangkok Post od petka, 22. februara.

Vlada će napraviti izmene Zakona o hartijama od vrednosti i berzanskim poslovima, navodi se u članku. Čim promene stupe na snagu nešto kasnije 2019. godine, tokenizovane hartije od vrednosti kao što su akcije i obveznice mogu zvanično da se izdaju na blokčeinu.

Tajlandska Komisija za hartije od vrijednosti (Thai SEC) će da izda dodatna pravila kako bi kripto platforme mogle da zatraže licencu za deponovanje hartija od vrednosti. Prema tajlandskom sekretaru Sekretarijata SEC-a Tipsudi Thavaramari, regulator će takođe dozvoliti da preduzećima koja posluju kao depozitne organizacije hartija od vrednosti i digitalnih tokena da se prijave za takve licence.

Prethodno je pomenuti akt definisao Thailand Securities Depository Co Ltd, podružnica berze Tajlanda (SET), kao jedina kompanija kojoj je dozvoljeno da posluje kao centralni registar hartija od vrednosti za operacije trgovanja vrednosnim papirima SET-a.

Tajlandski SEC će takođe da odlučit da li je ponuda vrednosnog tokena (STO) regulisana aktom o aktuelnim hartijama od vrednosti ili kraljevskim dekretom o digitalnim sredstvima. Odluka će zavisiti od prava i obaveza vezanih za određeni token, navodi se u objavi.

Ranije ove godine, ministarstvo finansija Tajlanda izdalo je licence za digitalno poslovanje sa imovinom četiri kripto-povezane firme prema preporuci Tajlandskog odbora SEC. Druga dva podnosioca zahteva nisu ispunila pravila SEC-a i odbijena su.

Kao što je ranije preneo Cointelegraph, Nacionalni centar za elektroniku i računarske tehnologije Tajlanda istražuje upotrebu blokčeina u e-glasanju. Rešenje bi moglo kratkoročno da se primeni u zatvorenom okruženju; na primer, državljani Tajlanda koji žive u inostranstvu mogli su da odu u ambasadu ili konzulat kako bi glasali i potvrdili svoj identitet na blokčeinu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović