Tajlandska policija uhapsila je 27-godišnjeg glumca Džiratpisita "Boom" Džaravidžita zbog navodne kripto prevare od 24 miliona dolara, objavio je Bangkok Post 9. avgusta.

Džiratpisit je navodno jedan od sedam osumnjičenih u navodnom zločinu, uključujući i njegovog starijeg brata i sestru. 26. jula, Krivični sud je potvrdio nalog za njegovo hapšenje nakon pritužbe jednog Finca da je na prevaru privlačio strance u ulaganje 797 miliona bahta (skoro 24 miliona dolara) u kriptovalutama. Džiratpisit je pritvoren zbog optužbi za pranje novca, što on negira.

Navodni sajber kriminalci su, kako se navodi, obećali da će kupiti udeo u kompanijama koje su investirale u kriptovalutu Dragon Coin. Prema Bangkok Post-u, investitori nisu dobili dividende od svoje investicije ili poziv na sastanak akcionara. Odsek za suzbijanje kriminala navodi da su kriminalci povukli BTC iz svojih e-novčanika i potom ih konvertovali u baht.

Ranije ove nedelje, južnokorejska policija izvršila je pretres kancelarije Shinil Group-a, čija je navodna kripto prevara obećala investitorima plen sa ruskog ratnog broda Dmitrii Donskoi, koji je potonuo pre 113 godina. Da bi ohrabrio investitore da kupe vlastitu kriptovalutu, Shinil je navodno obećao da će im nadoknaditi zlatom sa broda. Novčić je navodno privukao 60 milijardi vona (53,7 miliona dolara) u investicijama od oko 100.000 investitora od njenovog lansiranja ove godine. Međutim, ne postoji jasan dokaz da brod sadrži nešto dragoceno.

Nedavno je proizvođač bezbednosnog softvera Trend Micro iz Tokija otkrio maliciozni softver za bitkoin ATM koji je dostupan za onlajn kupovinu. Trend Micro navodi oglas objavljen od strane "očigledno uhodanog i poštovanog" korisnika na darknet forumu. Po ceni od 25.000 dolara, kriminalci bi mogli da kupe bitkoin ATM malver zajendo sa čipovanom kartiom koja ima i mogućnost korišćenja NFC tehnologije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić