U saopštenju od 4. jula, Tajland je potvrdio da dugo očekivane uredbe ICO-a stupaju na snagu 16. jula, čime će se utvrditi status instrumenta za prikupljanje sredstava u zemlji.

U sažetim komentarima, Tajlandska komisija za hartije od vrednosti i berzu (SEC) finalizirala je detalje o tome kako će ICO raditi u buduće.

Nova regulativa će se odvijati u obliku postupka dvostruke provere, sa akreditovanim "ICO portalima" zaduženim za odabir koji će podnosioci zahteva biti prosleđeni u SEC na konačan pregled.

"Nakon odobrenja od strane ICO portala, SEC će početi da razmatra prijave za emitovanje i prodaju digitalnih tokena za ICO", objašnjava se u  grubom prevod saopštenja.

Sistem je rezultat konsultacija i priprema od strane vlade koja je trajala nekoliko mjeseci.

Prvobitno najavljen u martu, zatim putem kraljevskog dekreta u maju ove godine, Tajland postaje jedna od prvih jurisdikcija u svetu koja omogućava ICO projektima da funkcionišu u potpuno regulisanom okruženju.

Južna Koreja bi uskoro mogla da ih isprati, zakonodavci trenutno razmatraju ukidanje zabrane za ICO u korist kontrolisane operacije.

Potencijalni  tajlandski ICO operateri u međuvremenu moraju ispuniti niz preduslova pre prijave, uključujući minimalni kapital od 5 miliona tajlandskih bahta (150.000 dolara) i mogućnost potpunog otkrivanja aspekata tehničke funkcionalnosti i investicionih planova.

 

Pripremila: Majda Petrović