Tajlandski odsek prihoda otkrio je svoje planove za praćenje plaćanja poreza koristeći blokčein i mašinsko učenje, izveštava lokalni Bangkok Post 5. novembra.

Ekniti Nitithanprapas, generalni direktor Odeljenja za prihode, rekao je novinarima da će se blokčein koristiti za potvrđivanje validnosti plaćenih poreza i ubrzavanje procesa povraćaja poreza.

Mašinsko učenje će, sa druge strane, pomoći da se otkriju poreske prevare i stvori više transparentnosti, istakao je Nitithanprapas. Zvaničnici su dalje primetili da je sistem digitalizacije poreza zasnovan na savremenim tehnologijama jedan od glavnih prioriteta vlade.

Nitithanprapas, koji je takođe bio međunarodni ekonomski savetnik kancelarije za fiskalnu politiku Ministarstva finansija u zemlji od 2015. godine, nije otkrio kada bi zpočelo eksperimentalno Odeljenje sa blokčeinom ili koja konkretna rešenja bi koristili.

Odeljenje prihoda očigledno prati put Ministarstva trgovine u zemlji u smislu usvajanja tehnologija - Ministarstvo je prošlog meseca objavilo da će probati proces decentralizovatih rešenja u oblasti autorskih prava, poljoprivrede i trgovine. Tajlandski službenik koji je odgovoran za projekat je objasnio da će se studija izvodljivosti odnositi na obradu ličnih podataka u digitalnoj formi, upravljanje IP registracijom, sigurnost, zajedno sa pametnim ugovorima.

Tajlandska finansijska industrija takođe ima ulogu u razvoju blokčein mreža. U oktobru, najstarija banka u Tajlandu, Siam Commercial Bank, sklopila je saradnju sa konsultantskom firmom Accenture za globalno upravljanje kako bi kreirali blokčein platformu za lance snabdevanja.

U septembru, četvrta najveća banka Tajlanda, Kasikornbank, sklopila je saradnju sa Visa programom za preduzetnike kako bi svojim klijentima pružila rešenja za prekogranična plaćanja na bazi blokčeina.


 

Pripremila: Majda Petrović