Tajlandski regulatori objavili su u četvrtak 16. avgusta, da su do sada dali odobrenje za ukupno sedam poslovnih entiteta da mogu slobodno da sprovode kripto operacije kao deo formalizacije domaćeg tržišta u zemlji.

U izjavi se navodi, da tajlandska Komisija za hartije od vrednosti i berzansko trgovanje (Thai SEC) izdaje dozvolu za legalno poslovanje kompanijama: Bitcoin Co. Ltd (BX), Bitkub Online Co. Ltd., Cash2coins Co. Ltd, Group Co. Ltd. (TDAX) i Coin Asset Co. Ltd.

Pored toga, regulator je odobrio poslovanje još dvema kompanijama koje posluju sa kriptovalutama: Coins TH Co. Ltd i Digital Coin Co. Ltd (ThaiWM).

Oaj potez je deo paketa "prelaznih" pravila koja regulišu kripto kompanije koje vrše poslovanje na Tajlandu pre prve tranše propisa koji su stupili na snagu 14. maja.

Kako je izveštavao Cointelegraph, ti entiteti nastavljaju da opslužuju korisnike dok apliciraju i čekaju za kompletnu licencu obaveštavajući tajlandski SEC u roku od 90 dana od majskog roka.

“SEC, pored toga vrši proveru podataka druga dva operatera digitalnih sredstava koji su podneli zahteve za licencom prema prelaznim odredbama” - napominje se u saopštenju.

Prošle nedelje, SEC je takođe otrkio veliko interesovanje potencijalnih izdavača ICO-a za prijavu regulisanog statusa na Tajlandu.

Preko 50 aplikanata je trenutno na proveri, dok je regulator ranije naglasio koji preduslovi treba da se ispune da bi se razmotrilo odobrenje tih projekata. Od juna, međutim, samo pet aplikanata je uspelo da ispuni te preduslove.

 

Pripremio: Bojan Zečević