Tajlandska Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) navodi da je uočila povećano interesovanje za licence za pokretanje inicijalne ponude novčica (ICO) nakon što je saopštenje Ministarstva finansija objavilo ICO uredbe, prema Bangkok Post-u 8. avgusta.

Generalni sekretar SEC-a Rapi Sučaritakul izjavio je za Bangkok Post da je skoro 50 ICO projekata izrazilo interes za postizanje sertifikata, ali ostaje nejasno da li će im svima dati odgovarajuće akreditive za prikupljanje sredstava.

Rapi je dodao da su tri od pet ICO portala zainteresovanih za podnošenje zahteva za izdavanje licenci već podneli SEC-u. Pored toga, oko 20 kompanija koje žele da posluju kao berze digitalnih imovina takođe su podnele zahtev za ovlašćenje. Rapi je izjavio:

"Odobravanje licenci se obrađuje. Mnoge kompanije koje su zainteresovane za otvaranje berze digitalnih sredstava, izjavile su da su digitalna sredstva i trgovanje kriptovalutama na tajlandskom tržištu prilično aktivna."

Proces autorizacije traje do pet meseci od podnošenja zahteva, SEC će proslediti dokument Ministarstvu finansija u roku od 90 dana. Nakon toga, Ministarstvo ima 60 dana da donese odluku da li da odobri licencu. Kompanije digitalne imovine koje traže odobrenje moraju da budu osnovane na Tajlandu, da imaju uplaćen registrovan kapital i da imaju "zdrav finansijski status".

Tajland je pokazao pozitivan pristup prema kriptovalutama i blokčein regulaciji. Banka Tajlanda je prošle sedmice dozvolila lokalnim bankama da uspostave filijale za bavljenje kriptovalutama. Tajlandske banke sada mogu da emituju digitalne tokene, da pružaju kripto brokerske usluge, da pokrenu poslove vezane za kripto i da ulažu u kriptovalute putem filijala.

U julu je Thai Bond Market Association (TBMA) najavila da će na svojoj platformi za registraciju uspostaviti rešenje na bazi blokčena za pružanje bržeg izdavanja sertifikata obveznica, a zatim za uzvat podstiču likvidnost sekundarnog tržišta. Platforma će navodno da smanji vreme izdavanja obveznica sa sadašnjih 7-15 dana, na 3-4 dana.
 

Pripremio: Nikola Mosurović