Centralna banka Tajlanda (BoT) razmatra izdavanje vlastite kriptovalute, otkrio je njen guverner u svom govoru, 5. juna.

U svom uvodnom govoru o ekonomskom razvoju Tajlanda, na Nomura investicionom forumu Azija (NIFA) u Singapuru, guverner Veerathai Santiprabhob govorio je o novom projektu u kojem Centralna banka i ostale tajlandske banke udružuju snage i rade na razvoju “novog načina za vođenje međubankrskog poravnanja”, koristeći se digitalnom valutom koju emituje centralna banke (CBDC).

Prema saopštenju banke, uvođenje sopstvene kriptovalute u bankarski sistem bi smanjilo vreme obavljanja transakcija i njihovog potvrđivanja, kao i troškove njihovog sprovođenja, “usled skraćivanja procesa posredovanja u odnosu na postojeće sisteme”.

Santiprabhob je naglasio da usvajanje CBDC-a nije prioritetno, ali da su fokusirani na istraživanje mogućnosti koje pruža ova tehnologija. Guverner je rekao da finansijska institucija jeste “neko ko će olakšati usvajanje inovacija”, ali je, takođe, “regulator za održavanje finansijske stabilnosti”-

“Kao i drugim centralnim bankama, naš cilj nije da odmah pustimo CBDC u upotrebu, nego da istražimo njegov potencijal i moguće upotrebe za unutarbankarsko poslovanje.”

Pored razmatranja emitovanja CBDC-a, Santiprabhob je pričao i o prednostima usvajanja blokčeina u finansijskim sistemima, tvrdeći da su banke “blisko sarađivale sa finansijskim sektorom” kako bi uskladile tehnologiju sa “različitim bankarskim aplikacijama”.

Centralna banka Tajlanda je poslednja koja razmatra usvajanje CBDC-a. Prošlog meseca, Norges banka izdala je radni dokument u kom se razmatra razvoj svoje sopstvene digitalne valute, kao sredstva za zamenu keša i “osiguravanje poverenja u novac i monetarni sistem”. Riskbank iz susedne Švedske je takođe istražio mogućnost uvođenja e-krune, zbog smanjenja gotovinskog prometa.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, je na svojoj godišnjoj sesiji Pitanja i odgovora, koja se odvija uživo, tvrdio da ni Rusija ni bilo koja druga zemlja ne može da ima svoju sopstvenu kriptovalutu “po definiciji”, s obzirom na njihovu neregulisanu prirodu.

 

Pripremila: Kristina Ristin