Tajlandska poreska uprava testira blokčein za praćenje plaćanja PDV-a, izveštava Bangkok Post (BP) 3. decembra.

Ekniti Nitithanprapas, generalni direktor Tajlandske poreske uprave, rekao je da uprava "želi da koristi blokčein tehnologiju radi prevencije prevare za povraćaj PDV-a". Prema BP-u, nacija je "na putu da postane prva zemlja koja koristi tehnologiju distribuiranog registra za poreska testiranja ukoliko se tehnologija usvoji. "

Članak citira Nitithanprapasa, koji objašnjava da se "od blokčeina očekuje da pomogne u potvrđivanju faktura PDV-a” i "da ukine lažne fakture za zahteve PDV-a", uzimajući “usvajanje novih tehnologija” kao njegov prioritet.

Tajlandska poreska uprava je "stavila sebi za cilj da usvoji mašinsko učenje i koristi veštačku inteligenciju kako bi naučili i proučili prakse prevare poreza" kako bi na kraju "prisilio više ljudi da uđu u formalan poreski sistem".

Kao što je Cointelegraph nedavno izvestio, zamenik sekretara tajlandske Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove je nedavno izjavio da će token ponuda hartije od vrednosti (STO) prekršiti zakon ukoliko budu ponuđeni na međunarodnim tržištima.

Tipsuda Tavaramara, pomenuti zamenik, objasnio je da regulator još nije odlučio "kako se baviti sa STO". Štaviše, Tajland takođe planira da legalizuje ICO projekte, dok istovremeno odobrava kripto menjačnice i uvodi kriptovalute u zakonski okvir.

 

Pripremila: Majda Petrović