Očekuje se da će 18-milioniti bitkoin (BTC) biti izrudaren ovog petka, američki investitor i suosnivač investicione firme Morgan Creek Digital Assets Antoni Pompliano je objavio na Tviteru 15. oktobra.

Ostalo je samo tri miliona BTC-a

Pompliano je takođe napomenuo da su u ovom trenutku preostali samo tri miliona BTC-a za rudarenje. Tvit ima za cilj da podigne svest o najpoznatijoj svetskoj kriptovaluti:

„Ovog petka biće izrudaren 18-milioniti bitkoin. Ostalo je samo #3MillionaLeft. Napravimo ovaj trend hashtaga kako bi svet mogao da sazna o bitkoinu."

Ova inicijativa nije iznenađujuća od Pompliana, s obzirom da je na CNBC-ovom Squawk Box-u rekao da je u avgustu preko polovine njegovog neto bogatstva u bitkoinu. Ono što on nagoveštava je da je do sada izrudareno 17.997.150 BTC-a, prema vebsajtu BitcoinBlockHalf, a gornja granica ukupne količine BTC-a koja će biti u sistemu je 21 milion.

Nagrade za bitkoin blok će se smanjiti

Kako se broj preostalih novčića koji služe za obezbeđivanje bitkoin blokčeina i dalje smanjuje, približava se i prepolovljenje BTC-a. 

BitcoinBlockHalf procenjuje da će 14. maja 2020. - datum je preliminarni, s obzirom na nepravilnost bitkoinovog blok vremena - nagrada za blok biti smanjena sa 12,5 na 6,25 novčića. Na veb stranici se takođe ističe da je 85,7% svih novčića već izrudareno.

Kako se broj novčića koji još treba da se izrudari smanjuje, naizgled, povećava se konkurencija za njihovo posedovanje. Kao što je Cointelegraph izvestio krajem septembra, heš stopa Bitkoin mreže je prešla rekordnih 102 heša, prvi put u istoriji novčića.