Moskovska berza (MOEX) priprema infrastrukturu koja će omogućiti kompanijama sprovođenje ICO projekata. Pokretanje ovog plana se očekuje u toku ove godine - izveštava Rojters 8. juna.

Berza navodno radi na razvoju bažične infrastrukture za kompanije koje žele da učestvuju u ICO projektima i koje žele da objavljuju podatke o prodaji tokena. Prema rečima generalnog direktora Moskovske berze Aleksandra Afanasijeva, berza neće navesti listu tokena, veće će obezbediti informacije o odgovornostima izdavača tokena. Na dalje se obavezuju da opišu određene tokene i ICO projekte investitorima. Afanasijev navodi:

"Upravo sada gledamo na ovo iz perspektive fiat valuta, zbog toga što kriptovalute nemaju legalno-pravni status zaštićene imovine. Ako dobiju takav status, mi ćemo ih pridodati u naš sistem."

Pored toga, berza želi da izda fjučers ugovore za ICO projekte, pod uslovom da postoji dovoljna potražnja od strane investitora. Afanasijev navodi da berza trenutno sprovodi razna marketinška istraživanja o potencijalnim interesima za proizvode i kakva specifičnost fjučersa bi mogla doći u obzir.

Moskovska berza je glavni cenovno-istraživački likvidni centar za finansijske instrumente u Rusiji. Berza pokriva trgovanje akcijama, obveznicama, derivatima, valutama, tržišno novčanim instrumentima, robom sa ukupnim obimom trgovanja od 1.100 milijardi dolara od maja 2018. godine.

U maju je ruska Državna Duma odobrila prvo čitanje novih zakonskih regulativa koji se tiču kripto industrije. Zakoni definišu kriptovalute i tokene kao svojinu i postavljaju specifikacije za interakcijom sa kripto tehnologijama kao i sa tehnologijama baziranim na blokčeinu.

Sberbank CIB, filijala velike ruske Sberbanke i nacionalni depozitor za poravnanja, koji je deo Moskovske berze, najavili su planove za pilot projekat prvog zvaničnog ICO-a u zemlji prošlog meseca. Moguće pokretanje ovog projekta je najavljeno za kraj leta 2018 godine.
 

Pripremio: Bojan Zečević