Prateći ukupno tržište koina, trebalo bi da itirijum (koji je trenutno broj 2 po tržišnoj vrednosti) predstavlja najveću konkurenciju bitkoinu. Međutim, sudeći po Motley Fool-u, najveća pretnja po bitkoin stiže od slabije "rangiranog" lajtkoina.

Lajtkoin je kreiran od strane Čarli Lija 2011. godine i koristi slične protokole kao bitkoin. Prema analizi, bitkoin i itirijum su ipak dva različita tržišta. Bitkoin je dizajniran kao sredstvo očuvanja vrednosti i kao valutni protokol zasnovan na konsenzusu, dok je itirijum više-funkcionalna platforma koja takođe pruža usluge za interne transakcije kriptovalutama.

Prema analizi, lajtkoin je u suštini isti kao i bitkoin - valuta i sredstvo očuvanja vrednosti. Iako je lajtkoin već kompletirao SegWit nadogradnju i nudi brze transakcije, kao bitkoin, platforma omogućava jednostavnije nadogradnje protokola. Dok samo Overstock prihvata lajtkoin među insitunacionalnim kompanijama, to nije krivica valute već problem fokusa. Analitičar Motley Fool-a navodi:

"Lajtkoin nije bio ni izbliza toliko uspešan, ali to izgleda da je više do funkcije njegovog kreatora, Čarli Lija, koji godinama “sedi na zadnjem sedištu” i tek od skoro ulaže svoje napore u jačoj izgradnji svoje kriptovalute."

Još uvek nije sigurno šta i ko može ugoziti dominaciju bitkoina. Lajtkoin Fondacija veruje da bi oba trebalo da funkcionišu bez ikakvih problema jer se lajtkoin više fokusira na platni sistem.

 

 

Pripremio: Bojan Zečević