Nova digitalna valuta Nacionalne banke Kambodže naziva se Bakong.

To je efektivno digitalna valuta centralne banke (CBDC) koja je pokrenuta na probnoj osnovi širom Kambodže u julu. Čea Serei, generalni direktor Nacionalne banke Kambodže, rekao je da će sistem funkcionisati u toku ovog fiskalnog kvartala. Serei je opisao Bakong kao "nacionalni kanal plaćanja za Kambodžu".

Bakong će igrati centralnu ulogu u dovođenju svih igrača u platnom prostoru u Kambodži pod istu platformu, krajnjim korisnicima olakšavajući međusobno plaćanje bez obzira na institucije u kojima imaju račune. Na kraju se nadamo da ćemo dozvoliti i prekogranično plaćanje putem sistema Bakong.

Za razliku od većine kriptovaluta koje pokreću blokčein, Bakong je zatvoreni sistem koji podržavaju bankarske vlasti. Softverski novčanik povezan je sa bankovnim računom svakog korisnika kako bi lakše komunicirao sa fiat valutom. Sistem podržava transakcije u realnom vremenu, dok Nacionalna banka Kambodže čuva centralizovane zapise o tome gde novac ide.

Ovo je malo prilagođavanje prethodnom poglavlju Kambodže o kriptovaluti i blokčein tehnologiji. Zemlja je ranije izdala uslove za licencu za poslovanje kriptovaluta - kambodžanska kripto berza je postala prva takva licencirana delatnost u avgustu 2018. godine.

U svakom slučaju, slučaj primene nacionalne banke koji korisnicima daje mogućnost da međusobno zaključuju transakcije korišćenjem blokčein verifikacije izgleda da će ubrzati usvajanje.