Blokčein tehnologija još uvek nije spremna za upotrebu na finansijskim tržištima, piše u izveštaju holandske vlade (DNB) od 7. juna.

Posle trogodišnjeg testiranja tehnologije distribuiranog registra (DLT), od koje je blokčein jedan deo, DNB je zaključila da trenutni algoritmi koji se koriste nisu u stanju da prate obim transakcija na finansijskom tržištu kako bi one bile 100% sigurne i energetski efikasne.

Prema izveštaju banke, DNB je razvila i testirala 4 prototipa sa ciljem da bolje razume ovu tehnologiju i njenu potencijalnu upotrebu radi poboljšanja transakcija i njihove sigurnosti.

Posle revizije rezultata testiranja, DNB je zaključila da iako je blokčein tehnologija "interesantna i obećavajuća" trenutni sistemi koji ne koriste DLT "su veoma efikasni i mogu da podnesu veliki obim transakcija i da ponude sigurnost da su se one zapravo desile." U izveštaju takođe stoji:

"Blokčein rešenja koja su testirana su pokazala da nisu dovoljno efikasna kada je u pitanju potrošnja energije i da ne mogu da podnesu veliki obim transakcija."

DNB nije jedina centralna banka koja istražuje uticaj blokčein tehnologije i kriptovaluta na bankarski svet. U martu, ministarstvo finansija Velike Britanije je formiralo radnu grupu za kriptovalute sastavljenu od Banke engleske i FCA-a. Takođe, na konferenciji Money20/20 koja je održana 5. juna u Amsterdamu, lideri centralnih banaka Engleske, Litvanije, Kanade i Švajcarske su govorili o vezi kriptovaluta sa tradicionalnim bankarskim svetom.

 

Pripremio: Stevan Kostić