Njujork Tajms koristi Hajperledžer Fabrik (Hyperledger Fabric) blokčein za potvrđivanje porekla digitalnih datoteka.

Prema navodima sa nove veb stranice Njujork Tajmsa, “News Provenance Project”, novine će koristiti blokčein tehnologiju za borbu protiv dezinformacija u medijima. Cilj projekta je da obezbedi platformu koja je široko primenjiva na publikacije različitih veličina.

Blokčein tehnologija će navodno pomoći projektu u snimanju metapodataka o video i audio snimcima koje objavljuju novinske organizacije. “The News Provenance Project” je trenutno u svojoj prvoj fazi, u kojoj želi da stvori foto-novinski “proof-of-concept” koji pokazuje kako bi takav sistem zasnovan na blokčeinu mogao da optimizuje posao. Iz projekta navode:

“Naš početni rad uključuje istraživanje sistema zasnovanog na blokčeinu za snimanje i deljenje metapodataka o medijima - posebno slike i video - koje objavljuju novinske organizacije. Takođe sprovodimo istraživanje korisničkog iskustva da bismo identifikovali vrste signala koji mogu pomoći korisnicima u prepoznavanju autentičnih medija.”

Iz Njujork Tajmsa ukazuju: “Bez obzira na sve, blokčein nudi mehanizme za razmenu informacija između entiteta na način koji smatramo bitnim za upravljanje i održavanje hronologije vlasništva digitalnih datoteka”.

Njujork Tajms je objavio početkom ove godine oglas u kojem traži blokčein talente koje želi da zaposli. U oglasu se navodi da traže “lidera koji gleda napred i koji će pomoći da se zamisli i osmisli “proof-of-concept” blokčein za izdavanje vesti.”