Piše: Aleksandar Bondžulić

 

U proteklih par meseci cena bitkoina je drastično opala u poređenju se vrhuncem koji je dostigao sredinom decembra kada je premašio brojku od 20.000 dolara.

Razlozi za ovo mogu se naći u prodaji velike količine bitkoina Mt.Gox-a, čiju prodaju je naložio Nobuaki Kobajaši, poverenik za stečaj ove menjačnice.

Nakon skandala iz februara 2014., kada je iz menjačnice nestalo 850.000 BTC-a, do sada je podneto preko 24.000 žalbi čija ukupna vrednost potraživanja premašuje 2 triliona dolara. Sud je do sada prihvatio žalbe u vrednosti od oko 430 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Da podsetimo, direktor Mt.Gox-a, Mark Karpeles je uhapšen u avgustu 2015. pod sumnjom da je manipulisao prometom ove bitkoin platforme krajem 2013., nakon čega je doživela krah. Pušten je uz kauciju 14. jula 2016., a prošle godine Okružni sud u Tokiju ga je oslobodio optužbi.

Mt.Gox je naveo da je povraćeno 200.000 BTC-a, od čega je 35.000 prodato kako bi novac bio vraćen onima čije žalbe je prihvatio sud. Ovaj potez, koji je povukao Kobajaši, rezultirao je ogromnim prilivom novčića u relativno kratkom vremenskom periodu čime je tržište postalo prezasićeno, a samim tim je i vrednost drastično opala jer je ponuda znatno premašila tražnju.

Ono što je zanimljivo jeste da su se prodaje odvijale nakon što je bitkoin dostigao svoj vrhunac sredinom decembra ili u periodu „oporavka“. Nakon što je Kobajaši prebacio 18.000 BTC-a, početkom februara, bitkoin je pao na 5.900 dolara, dostižući svoj minimum u proteklih nekoliko meseci.

Proces vraćanja novca korisnicima koji su izgubili svoja sredstva 2014. godine i dalje traje, što za sobom povlači pitanje: Šta će biti sa onih 165.000 novčića, kao i da li će ovakvi potezi za sobom povući trend opadanja vrednosti bitkoina?

 

Ilustracija: Darja Lovrenski