Bitkoin trgovci se suočavaju sa novim poreskim obavezama u SAD i Rusiji, jer vlasti koje žele da dobiju deo uvode zakone koji zavrću ruke. Kao što Fortune i drugi danas izveštavaju, poreske reforme koje su ove nedelje izglasane u Kongresu, obavezuju kripto i kripto rukovodioce da plate porez na bilo koju dobit. Promena statusa kvo dolazi sa promenom u zakonu koji zatvara rupu koja je prethodno omogućila takozvanim “nalik menjačnicama" da ostanu neoporezovane.

“Nalik” menjačnica omogućava razmenu jedne kriptovalute za drugu bez pokretanja oporezivanja, sve dok fiat nije bio uključen. Ovim dozvoljenim kapitalnim dobitkom nastavlja se rast poreza. Sada, međutim, ta opcija će prestati da postoji u SAD, a primenjivaće se samo na nekretnine od 2018. godine.

U međuvremenu, u Rusiji prodaja kriptovalute za fiat privlači pažnju poreskih vlasti, koje sada zahtevaju od poreskih obveznika da budu jasni po pitanju bilo kakvog profita.

Anonimni vlasnik kriptovaluta je rekao lokalnom mediju Business FM o ručnom objavljivanju kripto poreskih obaveza:

"Mislim da to nije pravi pristup. Zakonodavci bi trebalo da naprave mehanizam pomoću kojeg se dalje prave transakcije automatski ili preko banaka."

Artem Tolkačev, advokat koji radi u ime Deloitte-a, ponovio je da je jedini "mogući" način oporezivanja kriptovalutnih transakcija bio primena ruske stope od 13% u trenutku pretvaranja u fiat. Fluktuiranje deviznih kurseva i potpuno razumevanje ove tehnologije od strane vlasti samo su dodatak trenutnim izjavama o stvaranju alternative, dodao je Tolkačev.

 

Pripremio: Nikola Mosurović