Ukupan broj bitkoin ATM-a (BTM) u svetu dostigao je 5.000 po prvi put, potvrdio je CoinATMRadar 24. juna.

Prema najnovijim statistikama, sada postoji 5.006 samostalnih BTM-a u oko 90 država, gde korisnici kriptovaluta mogu da kupe ili prodaju bitkoin (BTC). Neki uređaji nude istovremeno obe usluge.

Podaci ukazuju na rast broja BTM-a u sektoru u dužem periodu, sa Sjedinjenim Državama koje predvode trend sa sve više lokacija i formata koji se pojavljuju.

U junu je bilo oko 150 instalacija, oko 6 dnevno. General Bytes je nedavno preuzeo Genesis Coin kao proizvođač sa najvećim brojem instaliranih BTM-ova.

Kao što je Cointelegraph predstavio, u 2019. se pored “klasičnog” BTM modela pojavljuju i drugi načini nabavke bitkoina. Coinstar je obezbedio 2.200 lokacija u SAD.

SAD trenutno imaju više od polovine svih BTM-a na svetu sa 3.229, sa novom pilot šemom koja će obezbediti uređaje u Circle K dragstorima u Arizoni i Nevadi.

“Oduševljeni smo što smo partneri sa uglednom organizacijom kao što je Circle K”, izjavio je Mark Grens, predsednik i susnivač kripto provajdera DigitalMint u saopštenju za medije objavljenom 20. juna.

“Ovo partnerstvo otvara vrata za masovnu ekspanziju bitkoin pristupa novim tržištima širom sveta.”

Povećana konkurencija na tržištu BTM-a će verovatno smanjiti naknade koje se naplaćuju korisnicima, a koje su obično znatno veće od onlajn alternativa.

Druge direktne opcije, kao što je kupovina vaučera, takođe stiču popularnost kod korisnika koji žele da izbegnu davanje ličnih podataka.