Podaci sa Gugl analitike pokazuju da su pretrage koje uključuju reč “bitkoin” (BTC) sada na vrhuncu u poslednjih 17 meseci, prema najnovijim podacima za jun.

Internet searches for ‘bitcoin’ worldwide

Internet pretrage za reč "bitkoin". 1. jul 2017-29. jun 2019. Izvor: Google Trends

Usred trenutnog rasta bitkoina, interes javnosti se povećao do nivoa koji je poslednji put viđen između 11. i 17. februara 2018. godine - u nedelji u kojoj se bitkoin kretao između 8.600 i 10.200 dolara u turbulentnim nedeljama koje su usledile nakon rasta krejem 2017. godine.

Prema ovim podacima, najveći broj pretraga vezanih za bitkoin u 7-dnevnom periodu zaključno sa 29. junom zabeleženo je u Sao Žoze dos Kamposu u Brazilu, a zatim Kašijas do Sulu, gradu na jugu zemlje. Na trećem mestu se nalazi glavni grad Nigerije, Benin Siti.

Kalifornijska Silicijumska dolina takođe beleži visok interes za bitkoin sa Larkspurom, San Franciskom, Sanivejlom i San Hoze koji su u prvih 10.

Sa parametrima postavljenim u vremenskom okviru od 30 dana, imamo potpuno drugačiju sliku o raspodeli interesa za glavnu kriptovalutu - sa nekim regionalnim trendovima koji su i dalje istrajni

Ovde je na vrhu Lagos u Nigeriji, a na trećem mestu su Minhen i austrijska prestonica Beč. Četvrti i peti su Los Anđeles u Kaliforniji, i Jonkers u Njujorku.

Poredeći rekord od 17 meseci sa podacima koje je Cointelegraph naveo pre nedelju dana, posaci sa Gugla ukazuju na to da je pažnja javnosti brzo uhvatila korak sa rastom tržišta.

U vreme pisanja, bitkoinom se trguje za oko 11.000 dolaram, sa padom od skoro 4% na dan, prema indeksu cena bitkoina sa Cointelegraph-a.