Britanska finansijska softverska firma Finastra pridružila je tri globalne banke na svojoj blokčein platformi za sindicirane kredite na bazi R3 Corda, saopšteno je 14. maja.

Francuske bankarske institucije BNP Paribas, Natixis, and Societe Generale zvanično su se pridružile Finastra sindiciranoj platformi za pozajmljivanje Fusion LenderComm, sledeći prethodnu pilot platformu još iz 2017. godine.

Bazirano na blokčein konzorcijumu R3, blokčein platformi otvorenog koda Corda Enterprise, Finastra Fusion LenderComm navodno omogućava bankama da odmah podele kreditne ugovore, obračunske bilanse i podatke o poziciji zajmodavcima.

Cecile Bartenieff, glavni operativni direktor Globalnog bankarstva i investitorskih rešenja u Societe Generale, izjavio je da će Fusion LenderComm inicijativa doneti više transparentnosti i efikasnosti na tržištu sindiciranih kredita, što je “ilustracija kako blolčein može pomoći bankama da optimizuju celi tok finansijskih operacija."

U oktobru 2018. godine, banka NatWest iz Velike Britanije je integrisala Fusion LenderComm platformu.

Ranije danas, popularna brazilska banka Banco Bradesco pridružila se R3-ovoj Marco Polo blokčein mreži za trgovinu. Ostale organizacije članice su BNP Paribas, ING i Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Nedavno, Nordijska institucija za privatno bankarstvo Nordea najavila je proširenje svoje blokčein trgovačke platforme za trgovinu malim i srednjim poslovnim korisnicima (SMEs). Platforma namerava doneti više poverenja u bavljenje prekograničnim trgovinama od strane SMEs-a.

 

Pripremila: Majda Petrović