Blokčein platforma za transakcije sa nekretninama blockkimo Ltd zajedno sa još dve kompanije zajednički je izvršila “prvu” transakciju nekretnine na blokčeinu u Švajcarskoj. Razvoj je najavio blockimmo u blog postu 1. Marta.

Blockimmo, proptech (property technology) firma Elea Labs Ltd. i firma za usluge sa digitalnom imovinom Swiss Crypto Tokens Ltd. sproveli su transakciju nekretnina zasnovanu na blokčeinu - koja se sastoji od 18 stanova i restorana - po ceni od 3 miliona švajcarskih franaka (2,98 miliona dolara).

Nekretnine su navodno tokenizovane, što znači da je njihova stvarna vrednost sada predstavljena digitalno na Itirijumovom (ETH) blokčeinu u obliku tokena. Transakciju je podržao Swiss Crypto Tokens stejblkoin vezan za švajcarski franak, CryptoFranc (XCHF), kako bi se izbegli rizici fluktuacije cena.

Elea Labs je obezbedio podatke o nekretninama, osiguravajući da svaka zgrada ima svoj identitet, ili “DNK nekretnine”. “U budućnosti, DNK nekretnine će omogućiti transparentnu digitalnu analizu i pojednostaviti, ubrzati i smanjiti troškove procesa u čitavoj industriji nekretnina”, rekao je Martin Šnider, izvršni direktor Elea Labs-a.

Prema objavi, to je bio prvi korak ka daljoj tokenizaciji imovine koju blockimmo navodno planira da proda kroz “javno grupno finansiranje”. Tokeni nekretnine bi trebalo da budu uvršteni na berzu u drugom kvartalu 2019-e.

Švajcarska je razvila reputaciju kripto i blokčein zemlje zbog svog pozitivnog tretmana ovih tehnologija. Nedavna studija Univerziteta primenjenih nauka u Lucernu otkrila je da je švajcarsko finteh tržište poraslo za 62% u 2018. godini

U januaru, američka blokčein platforma za nekretnine RealBlocks uspešno je završila prvu rundu finansiranja. RealBlocks je dizajnirao decentralizovanu platformu koja tokenizuje akcije privatnih investicionih fondova. Takođe omogućava investitorima koji se bave nekretninama da prodaju akcije na domaćem i međunarodnom tržištu.