Investitor rizičnog kapitala Tim Drejper predviđao je da će ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta u narednih 15 godina dostići 80 triliona dolara, izvestio je DealStreetAsia 14. septembra.

Govoreći na “DealStreetAsia PE-VC Summit 2018” u Singapuru, Drejper je tvrdio da je značajan pad na tržištu kriptovaluta poslednjih meseci pripisan ljudima koji nisu usvojili digitalne valute kao novu klasu imovine. Drejper je naveo da će ljudi kada se više upoznaju sa tehnologijom, transformisaće se mnoge važne industrije na globalnom nivou:

"Mislim da će imati takav transformativni efekat na industrije za koju nikad nismo ni sanjali da bi mogle da se transformišu. Internet je prošao posle industrije koje su imale tržište od 10 do 100 milijardi dolara, kriptovalute će uticati na tržišta od nekoliko triliona dolara - to su finansije, zdravstvena zaštita i osiguranje, bankarstvo i investiciono bankarstvo, te državna uprava."

U januaru 2018. godine Baron je objavio da je indeks Russell 3000, koji čini 98,5 posto ukupnog tržišta američkih hartija od vrednosti, vredeo 30 triliona dolara. "Neverovatna" količina novca pratila je uspešnu 2017. godinu, u kojoj je tržište doživelo rast od 22 posto.

Drejper je uporedio trenutno stanje kripto tržišta sa ranim danima Interneta, rekavši:

"Internet je počeo na isti način, došao je u velikim talasima, a onda se nekako srušio, a onda je naišao sledeći talas odlučan, ali mnogo veći i pretpostavljam da će se ista stvar dogoditi i ovde (sa bitkoinom)."

Brajan Keli iz CNBC Fast Money-a uporedio je kriptovalute sa "Internetom u osamdesetim", ističući da je bitkoin (BTC) i dalje u ranoj fazi. Dodao je:

"Mislim da će ova tehnologija funkcionisati, promeniće pravila igre, ali je još uvek na početku, tako da možemo imati veliku nestabilnost."

U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija tržišta iznosi oko 202 milijarde dolara, prema CoinMarketCap-u.


 

Pripremio: Nikola Tasić