Američki investitor i uticajna osoba u blokčein industriji Tim Drejper tvrdio je da je bitkoin (BTC) "veći od Interneta" i od nekoliko drugih važnih događaja u ljudskoj istoriji, tokom debate Intelligence Squared u Njujorku, prenosi CNBC 23. aprila.

Tokom debate - koju je Drejper pokrenuo zajedno sa generalnim direktorom kompanije Overstock i bitkoin špekulantom Patrikom Birnom protiv dva kripto skeptika - milijarder je uporedio bitkoin, a očigledno i blokčein uopšte, sa njegovim ranim investicijama u kompanije Tesla, Hotmail i Skype. On je otišao korak dalje navodeći da je bitkoin "veći od svih njih zajedno", te da značaj bitkoina i tehnologije koja stoji iza njega prevazilazi ona najznačajnija tehnološka dostignuća u ljudskoj istoriji, rekavši:

"Veći je od gvozdenog doba, renesanse. Veći je od industrijske revolucije."

Drejper je naglasio svoju često ponavljanu prognozu da za pet godina niko neće koristiti tradicionalni novac podržan od strane vlade:

"Za pet godina želećete da platite kafu fiat valutom i oni će vam se smejati jer ne koristite kripto. Verujem da će doći trenutak kada nećete uopšte želeti bilo koju tradicionalnu valutu."

U decembru 2017, investitor je i dalje čuvao oko 30.000 bitkoina koje je kupio na američkoj Marshals Service aukciji u 2014. godini, izveštava CNBC. Ako Drejper još uvek čuva svoje btikoine, investicija vredi skoro 270 miliona dolara u vreme pisanja.

Na Intelligence Squared debati, Drejper je govorio o dominantnosti tržišta bitkoina, tvrdeći da će najveća kriptovaluta verovatno dobiti "dugotrajnu kripto bitku" protiv altkoina. U međuvremenu, dominantnost BTC-a ili procenat ukupne tržišne kapitalizacije, trenutno je oko 38%, što je manje od mesečnog maksimuma koji iznosi oko 44%.

Ranije u aprilu, tokom govora na svom Drejper univerzitetu, tajkun je predviđao da će BTC u naredne godine dostići neverovatnih 250.000 dolara. Drejper je nedavno dao intervju za Cointelegraph, u kojem je tvrdio da je "bitkoin očigledno lider" među kriptovalutama.

 

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić