Tim Drejper ima svakako razloga za optimizam po pitanju bitkoina obzirom na investicije od 20 miliona dolara u digitalne valute gde je ostvario profit od preko 1.000% u samo tri godine. Drejper sada predviđa da će fiat (tradicionalne) valute biti toliko zastarele, da će to biti za smejanje.

Nemojte biti na strani podsmeha

Dok je Drejper zauzeo odbrambeni stav nakon što se njegovo ICO ‘čedo’ Tezos upleo u skandal, što je dovelo do pravne tužbe, on je i dalje veoma optimističan o budućnosti ‘velikog tate’ digitalnih valuta.

"Za 5 godina, ako budete probali da koristite fiat valutu, bićete predmet podsmeha. Bitkoin i druge kriptovalute biće toliko relevantne..da neće biti svrhe za fait valute da postoje", naveo je Drejper za Forbs.

Bitkoin i ostatak kriptovalutnog tržišta, skoro je ostvario skok od 200 milijardi dolara od kako je Vol Strit opet začinio stvari objavljujući trgovanja bitkoin fjučersima. Ovo izgleda bledo u poređenju sa trilionima dolara u globalnim zalihama fiat valuta. Bez obzira, činjenica da je bitkoin porastao 600% ove godine je dovoljan razlog za verovanje da je na neverovatno uzlaznoj putanji, ciljajući fiat tržište.

Vezan za fiat

Drejper nastavlja sa objašnjenjima kako fiat ima svoju limitiranost, koja stvarno počinje da koči progresivno i napredno razmišljanje globalne populacije.

Prelazak granice za bilo koju valutu nikada nije prijatna ili laka stvar. Nigerijska naira pada 30% kada pređete granicu. Izvan Argentine, državna valuta peso je  prilično bezvredna, a tu su i druge države gde je ovo, takođe, realnost.

U Zimbabveu i Venecueli, njihove valute su ili nestale totalno ili su na ivici totalnog sloma i bitkoin već radi svoj posao u sakupljanju delića razbijenog sistema.

Gledajući u budućnost ICO-a

Drejper možda nije dobro prošao sa Tezosom, ali ipak on i dalje vidi budućnost za altkoin i ICO. Milijarder vidi budućnost za stotine, ako ne i hiljade različitih digitalnih novčića. Drejper dodaje:

"Svi će se međusobno povezati...i postojaće kurs za sve njih. Moja pretpostavka je da će centralizacija biti oko novčanika koji imate, a kada platite za taj Starbaks, vaš novčanik će se otpimizovati u bilo koju valutu koja ima najviše vrednosti.”

 

Pripremio: Bojan Zečević