Američki časopis Time Magazine uključio je blokčein startape na nedavno objavljenu listu "Genius Companies 2018", objavljenoj 4. oktobra.

U sastavljanju liste, magazin je tražio od svojih urednika i dopisnika da imenuju "preduzeća koja kreiraju budućnost". Uticaj i uspeh su bili među kriterijumima za izbor. Bitland, blokčein startap u Gani, pridružio se listi zajedno sa velikanima poput Apple, Netfliks, Spacex i Domino.

Kao što je Cointelegraph izveštavao ranije, Bitland koristi blokčein da registruje lokalno zemljište. Bitland sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi pomogao u evidentiranju imovinskih prava u decentralizovanom, neizmenljivom formatu.

Gana nije prva afrička zemlja koja se bavi zemljišnim imovinskim problemima koristeći blokčein. U avgustu je vlada Zambije objavila svoje partnerstvo sa podružnicom američkog maloprodajnog giganta Overstock sa zemljišnim knjigama na bazi blokčein tehnologije.

U drugim primerima gde se blokčein globalno koristi u industriji nekretnina, švedska Vlada zvanično je započela korišćenje tehnologije za registraciju zemlje u leto 2017. godine, dok je ranije te godine, Gruzija pokrenula projekat za registraciju svoje prve imovine na bitkoin blokčeinu.

 

Pripremila: Majda Petrović