Ovo je priča o pici od 85,24 miliona dolara.

U stvari, dve.

Sve je počelo te davne 2010. godine u Džeksonvilu na Floridi. Softverski programer Laslo Hanjec je, na njegovo zadovoljstvo, ubedio nekoga da prihvati 10.000 bitkoina (BTC) u zamenu za dve pice iz Papa John’s-a. Da li je on normalan? Jeste. Prema proceni gospodina Hanjeca, bitkoin koji je on “rudario” je u tom trenutku vredeo oko 0,003 centa. Dobio je svoje dve pice za 30 dolara, to jest 41 dolar u vreme realizacije transakcije.

Laslo je postavio temu “Pica za bitkoin” na forumu ‘Bitcointalk’ 18.5.2010. u 00:35h i napisao:

“Ja ću platiti 10.000 bitkoina za nekoliko pica...recimo dve velike, tako da mi nešto ostane i za sledeći dan. Volim ostatke koje grickam naknadno. Možete i sami da napravite picu i da mi je donesete ili da je naručite, ono što mene interesuje jeste da dobijem hranu na kućnu adresu u zamenu za bitkoin gde ne moram sam da naručujem ili pripremam, poput velikog ovala sa raznim đakonijama koje se dobijaju za doručak u hotelu ili tako nešto - donesu vam nešto za jelo i vi ste srećni.

Volim stvari kao što su crni luk, paprika, kobasica, pečurke, paradajz, feferoni itd. Samo standardne stvari bez čudne ribe ili nečeg sličnog. Takođe, volim regularne pice sa sirom koje mogu biti jeftinije za pripremu.

Ako ste zainteresovani, molim vas da mi javite i možemo da se dogovorimo.”

Trebalo je dva dana da neko prihvati ponudu. Džeremi Sturdivant, tinejdžer iz Kalifornije koji koristi ime Jercos, poslao je dve pice iz Papa John’s-a na Hanjecovu adresu, koja je tada bila u Džeksonvilu na Floridi.

“Samo želim da prijavim da sam uspešno istrgovao picu za 10.000 bitkoina, hvala Jarcos”, napisao je Hanjec 22.5.2010. u 19:17h.

Od tada svake godine se 22. maja proslavlja ‘Bitkoin pica dan’, koji je postao najveći praznik u kripto svetu i jedini koji se svečano proslavlja.

Bitkoin pica dan u Beogradu

Kompanija ECD je ove godine odlučila da se pridruži ovoj proslavi u saradnji sa picerijom Botako, organizuje „BITKOIN PICA DAN“ u njihovom restoranu u Šantićevoj 8,  od 12h do 19h.

ECD.rs, servis za kupovinu u prodaju kriptovaluta i picerija Botako će tada omogućiti svim posetiocima plaćanje obroka bitkoinom, ali će i stručni tim iz ECD kompanije biti na raspolaganju svima za dodatne informacije i edukacije u oblasti kriptovaluta.

Posetioci će moći da vide i oprobaju se u realnim transakcijama na bitkoin automatu. Ukupna vrednost pica koje se tog dana plate bitkoinom biće duplirana, a Botako i ECD će donirati taj iznos u humanitarne svrhe Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, dnevnom boravku na Čukarici.

Pozivamo vas da podržite pre svega ovu humanitarnu akciju, ali i da zajedno obeležimo važnu prekretnicu u kripto-svetu. Svaka čast ECD i Botako!