Suosnivač Itirijuma (ETH), Vitalik Buterin, kaže da je primena blokčeina van finanasijske sfere teška, jer je decentralizacija primarna pogodnost koju nudi. Buterin je to izjavio tokom govora na kripto događaju Token 2049 u Hong Kongu 13. marta.

Buterin je počeo tako što je napomenuo da su finansije "realno prva blokčein primena koja će verovatno postići usvajanje u širokom opsegu", i da iako je samoproglašeni veliki fan drugih sfera primene:

„Problem je u tome što je decentralizacija u suštini njegova glavna vrednost. Kada je reč o finansijama, takmičite sa sa bankama kojima treba pet dana da urade nešto zanimljivo. Sa bilo čim što nije finansijsko, šanse su da postoji neka internet stvar koja radi ono što želite, samo što je to centralizovano. Tako da je malo teže."

Kao primer sfere gde blokčein može da se primi više od finansija, Vitalik posebno izdvaja digitalni identitet i digitalne sertifikate - od kojih svi nisu nužno ograničeni na upotrebu u kripto i finansijskom tržištu.

Buterin je apelovao na učesnike događaja da pronađu aplikacije iz stvarnog sveta koje se razvijaju "ne samo u teoriji, već i na terenu". Primeri iz publike uključivali su mikroosiguranje, nefungibilne tokene i gejming.

U vezi s tim, Buterin je rekao da, iako su mnogi ljudi posvećeni inovaciji blokčeina iz svog ubeđenja da može da se bavi stvarnim problemima sa pozitivnim društvenim uticajem, slučajevi upotrebe kao to je gejming su dragocene oblasti u kojima tehnologija može privući mnoge.

Govoreći o svojim ličnim obavezama, Buterin je istakao decentralizovane aplikacije (DApps), koje omogućavaju višestrukim akterima da dele i sarađuju na aplikacijama koje se zasnivaju na osnovnom, decentralizovanom blokčein protokolu.

On je rekao da slučaj upotrebe decentralizovanih aplikacija potencijalno može ponovo iscrtati postojeću tehnologiju i energetski pejzaž, koristeći decentralizovani ekosistem kako bi se omogućilo manjim igračima da se takmiče sa monopolima tehnoloških divova.

U nedavnom intervjuu, Buterin je izjavio da pokušava da reši ograničenu funkcionalnost bitkoina (BTC) stvaranjem itirijuma. On je uporedio sposobnost bitkoina da uradi jednu stvar i da je uradi dobro, dok itirijum teži ka tome da bude krošnja za razvoj aplikacija koje mogu da urade skoro sve.