Inicijalna ponuda novčića (ICO) je mehanizam prikupljanja sredstava u kojem novi projekti prodaju svoje kripto tokene u zamenu za bitkoin (BTC) i iter (ETH). To je donekle slično početnoj javnoj ponudi (IPO) u kojoj investitori kupuju akcije kompanije.

ICO je relativno nov fenomen, ali je vrlo brzo postao dominantna tema za diskusiju u blokčein zajednici. Mnogi smatraju da ICO projekti predstavljaju neregulisane hartije od vrednosti koje omogućavaju osnivačima da prikupe neopravdano visoku količinu kapitala, dok drugi tvrde da je to inovacija u tradicionalnom modelu prikupljanja preduzetnog kapitala.

Ukoliko želite da uložite u neki ICO projekat, proverite zvanični sajt i kvalitet sadržaja. Da li izgleda profesionalno ili kao prevara? U ovom slučaju, poslovica “ne sudi o knjizi po koricama” ne važi. Pročitajte sve što ima na sajtu. Proverite informacije tipa: koja je svrha tokena, vremenski okvir, ko su članovi tima i njihov uticaj u zajednici. Ocenjujete ih samo na osnovu onoga što piše o njima, tako da morate da budete kritički nastrojeni, ipak se radi o vašem novcu. Pogledajte sve video snimke sa sajta, kao i pismo o namerama (whitepaper). U pismu o namerama potražite informacije poput prototipa, članova tima i svrhe tokena. Ako je tim uradio dobar posao u predstavljanju ideje, onda bi trebalo da bude jasno za koju svrhu je napravljen token i zašto je to dobra investicija. Ako na sajtu nema pisma o namerama, a tokeni se prodaju, budite oprezni. Istražite koliko god možete lik i delo izvršnog direktora (CEO) i ostalih članova ekipe. Tu vam mogu pomoći sajtovi kao što su Linkedin i Twitter.  

U trenutku kada se na dnevnom nivou pojavljuje sve veći broj ICO/TGE projekata, njihovo praćenje je postala noćna mora. More informacija koje kruže internetnom o ICO projektima je nekada teško pratiti, posebno međusobno ukrstiti. Kako bi analizirali ICO projekte, ljudi obično prave sopstvene tabele u koje ručno unose bitne informacije o predstojećim projektima. Ovakva metodologija je spora i komplikovana i baš iz tog razloga, postoji inovativno rešenje za proces analize i praćenja ICO tržišta. Novi sajt TokenBubbles vam značajno olakšava pomenuti proces.

TokenBubbles vam omogućava da dodate i pratite nove tokene i ICO projekte, filtrirate, glasate, pregledate, komentarišete i budete u toku sa predstojećim i tekućim ICO projektima. On prikazuje ICO-ove kao balončiće sa ikonicama projekata, a veličina ili boja balončića zavisi od opcija koje ste izabrali u filterima. Balončići su interaktivni i pomeraju se u zavisnosti od filtera koji ste izabrali.

Na TokenBubbles-u možete jednostavno kontrolisati i pratiti napredak tokena i ICO projekata, brzo i efikasno, sa vizuelizacijama podataka i brzim korisničkim interfejsom, a sve to radi interakcije sa članovima zajednice u potrazi za pravim informacijama. Filtriranje po kategorijama je moguće kako biste izbegli informacije koje vam nisu potrebne.

Radi maksimalnog uvida u učinak sajta, napravite nalog i počnite sa pregledom podataka. Kao korisnik možete: dodati ICO projekte, pratiti ICO projekte, objaviti komentar, ući u diskusiju i prelistati recenzije. Sa svakom interakcijom stičete “iskustvene poene” i povećavate svoju karmu.

Ukoliko vas neki od ICO projekata posebno zainteresuje, možete ga “upratiti” i tada će vam se on pojavljivati na ličnom panelu  - “Dashboardu”. Svaka promena podataka ili pojavljivanje novih komentara na ICO projektima je lako vidljiva u interfejsu sajta, a pristup podacima je trenutni, bez učitavanja novih stranica. Kada vaša aktivnost na sajtu bude dovoljno velika, otvara vam se mogućnost za ličnim recenzijama ICO projekata.

Kako biste kreirali token ili ICO projekat samo sledite ICO wizard - korak po korak uputstvo. Vaš token/ICO će biti automatski prikazan, bez moderiranja. TokenBubbles vas podstiče da objavljujete potvrđene informacije, ali takođe morate imati u vidu jezik koji se koristi za objavljivanje komentara i recenzija. Ukoliko je neko drugi uneo informacije o vašem ICO-u, možete ga “Claim”-ovati tj. potraživati, tako da kada vas administratori odobre kao vlasnika ICO-a, imaćete mogućnost da menjate njegove podatke.

Vitomir Jevremović iz TokenBubbles-a  navodi:

“Pokrenuli smo novu platformu posvećenu kripto i token entuzijastima i stručnjacima. Verujemo da je najbolji način za kripto-sferu samoregulacija i ovo je naš doprinos. Naša ambicija je da TokenBubbles postane novi RottenTomatoes za ICO projekte. Želimo da vas pozovemo da isprobate sajt, pridružite se zajednici, napravite svoj profil i uključite se u ICO prostor. Možete dodati i predložiti ICO projekte, raspravljati o ICO projektima, pregledati ih, kreirati svoj portfolio ICO projekata koje pratite i favorizujete i pročitate zanimljivu analizu podataka pomoću interaktivnih grafikona. Kako smo još uvek u beta verziji, svaki komentar i sugestija su dobro došli.”

Nadamo se da će Token Bubbles postati vaša omiljena kripto destinacija!

TokenBubbles je namenjen da bude (i treba da bude) koristan samo u informativne svrhe.

 

Time što su tokeni kriptovaluta i početnih ponuda novčića (ICO projekata) navedeni na TokenBubbles-u, ne znači i da su preporučeni od strane TokenBubbles-a. TokenBubbles ne pruža investicione, finansijske i pravne savete. Ova stranica ne može da zameni profesionalne savete i nezavisnu proveru podataka.